V Kopru je bila včeraj, 26. oktobra 2006, slovesnost ob 15. obletnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade z ozemlja Republike Slovenije, ki so jo organizirali mestna občina Koper, Slovenska vojska in Slovenska policija.

Slovesnosti so se udeležili pripadniki policije, Slovenske vojske, Združenja Sever, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, svojci padlih in drugi, ki so leta 1991 sodelovali v osamosvojitveni vojni, najvišji predstavniki vlade R Slovenije in drugi gostje.

Slovesnost se je začela z Zdravljico, nato so udeležence v svojih nagovorih pozdravili župan občine Koper Boris Popovič, generalni direktor policije Jože Romšek, načelnik generalštaba slovenske vojske Albin Gutman in slavnostni govornik evropski poslanec in prvi predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. Zbrani na slovesnosti pod oboki koprske Taverne so prisluhnili tudi topovskim salvam in ladijskim sirenam ter si ogledali prelet policijskih in vojaških helikopterjev ter letal Slovenske vojske.


PA260524

V okviru slovesnosti so v koprski Pretorijski palači odprli tudi razstavo o desetdnevni vojni v Sloveniji, ki sta jo pripravili Policija in Slovenska vojska.


PA260549

Slavnostno postrojeni praporščaki


PA260564

Visoki predstavniki države na proslavi prisluhnili nagovorom slavnostnih govornikov


PA260573

V kulturnem programu je sodeloval tudi Policijski orkester


PA260567

Udeležence slovesnosti je nagovoril tudi generalni direktor policije Jože Romšek:


"Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije gospod Janez Janša, pripadniki slovenske policije in slovenske vojske, veterani in veteranke, spoštovani drugi cenjeni visoki gostje. V imenu slovenske policije toplo pozdravljam vse udeležence današnje slovesnosti, prav tako pa vam prenašam pozdrave gospoda ministra za notranje zadeve Dragutina Mateta."

"Danes, ko vsi skupaj slavimo obletnico, ki je pomembno zaznamovala našo zgodovino, je prav, da se spomnimo tudi na naše prednike, ki so več stoletij pod različnimi zastavami prelivali kri po Evropi in tudi širom po svetu in hkrati sanjali o tem, kar smo mi dosegli leta 1991, to je o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Naša generacija je imela priložnost in čast, da je v celoti uresničila njihove večstoletne sanje, na kar smo upravičeno lahko ponosni. Teh sanj pa ne bi bilo mogoče uresničiti brez podpore Slovencev in Slovenk ter državljanov in državljank Republike Slovenije in brez sposobnega in učinkovitega vodstva Republike Slovenije, zlasti brez ministrov, ki sta vodila tako pomembna resorja, kot sta Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za obrambo."

"V procesu osamosvajanja se je takratna slovenska milica prvikrat soočila z resnim izzivom, ko je bilo potrebno preprečiti tako imenovani "miting resnice", še večja odgovornost pa je bila pred slovensko milico in teritorialno obrambo v času osamosvojitvene vojne, ko smo se morali odločno in enotno postaviti v bran svoje domovine. Ko govorimo o odgovornosti, se ta odgovornost prenaša tudi v čas, ki ga živimo. Razvoj in napredek Republike Slovenije kot članice EU in NATA je očiten in odvisen tudi od tega, da je naša država varna. Nobenega dvoma ni, da je za varnost poleg nas vseh odgovorna predvsem slovenska policija, zaradi česar moramo naše naloge izvrševati strokovno, učinkovito, korektno in zakonito. Prostora za naše drugačno ravnanje na tem področju preprosto ni in ga tudi ne sme biti."

"Umik vojakov Jugoslovanske armade z ozemlja Republike Slovenije je potekal pod strogim nadzorstvom takratne slovenske milice, ki je v sodelovanju s slovensko teritorialno obrambo nalogo dobro opravila, pri čemer se je vsekakor zavedala visoke stopnje varnostnega tveganja. Nenazadnje so bili mnogi od teh vojakov in oficirjev kasneje glavni akterji v krvavih morijah nekdanje Jugoslavije."

"Na tem mestu bi se posebej zahvalil vsem pripadnikom aktivne in rezervne sestave takratne milice in njenemu vodstvu ter tudi vsem drugim, da so kljub težkim razmeram in velikemu tveganju poleg rednega dela svoje posebne naloge brezhibno opravili in s tem zagotovili temeljno podlago za obstoj in razvoj slovenske države, na kar smo upravičeno lahko ponosni."