Na današnji novinarski konferenci v prostorih Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi 2 v Ljubljani so predstavniki kriminalistične policije: Robert Slodej iz Uprave kriminalistične policije v Generalni policijski upravi, Janko Goršek iz Sektorja kriminalistične policije v Policijski upravi Celje ter mag. Branko Japelj iz Sektorja kriminalistične policije v Policijski upravi Ljubljana predstavili dosežke večmesečne preiskave mednarodne organizirane kriminalne združbe.

Kriminalistična policija je 4. 10. 2006 zaključila obsežno preiskavo več kaznivih dejanj v zvezi z dajanjem podkupnine (člen 268/I Kazenskega zakonika) in prepovedanim prehajanjem meje ali ozemlja države (člen 311/V-III KZ), v okviru katere je bilo za enajst kaznivih dejanj ovadenih osem oseb, starih od 29 do 59 let.

Ob koncu preiskave so kriminalisti in policisti PU Celje in PU Ljubljana po odredbi preiskovalnega sodnika opravili pet hišnih preiskav, od tega dve na območju PU Celje in tri na območju PU Ljubljana. Za šest osumljencev je bilo odrejeno pridržanje po zakonu o kazenskem postopku, eno osebo pa policisti in kriminalisti še iščejo in je zanjo razpisano iskanje.

SKP PU Celje je z obsežno preiskavo zgoraj omenjenih kaznivih dejanj začel oktobra lani. Zoper osumljene so kriminalisti uvedli tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju kaznivih dejanj. Pri tem so ugotovili, da sta 29-letna državljana Makedonije z začasnim prebivališčem v Velenju skupaj s 46-letnim Ljubljančanom poskušala podkupiti policiste PU Celje, da bi ti v mejah svojih uradnih pravic opravili uradno dejanje, ki ga ne bi smeli opraviti, ali ne bi opravili uradnega dejanja, ki bi ga morali opraviti. Osumljeni so policistom obljubljali darila različnih vrednosti, da bi ti uredili vse potrebno za to, da bi lahko osumljeni nemoteno organizirali ilegalne prehode večjega števila oseb prek državne meje iz Hrvaške v Slovenijo. Prav tako so poskušali podkupiti uradnika na ministrstvu za visoko šolstvo, da bi opravil uradno dejanje, ki ga ne bi smel opraviti, oz. mu obljubljali darila različnih vrednosti, da bi uredil dokumentacijo, ki jo tuji državljani potrebujejo za urejanje delovnih viz.

Med prikritimi preiskovalnimi ukrepi so kriminalisti ugotovili, da so se 46- in 59-letni Ljubljančan, 34- in 22-letni državljan Srbije z začasnim prebivališčem v Ljubljani ter 44-letni državljan Makedonije ukvarjali s tihotapljenjem ilegalnih prebežnikov iz Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške v Slovenijo in naprej v Italijo. Pri tem so organizirali ilegalne prehode za najmanj 75 ilegalnih prebežnikov. V Sloveniji so jih policisti izsledili in prijeli 29, večinoma državljanov Albanije, Srbije in Turčije. Ilegalni prebežniki so morali za nedovoljene prehode plačati vsak okoli 1000 evrov, in sicer od Zagreba (Hrvaška) do Ljubljane (Slovenija) od 500 do 600 evrov ter od Ljubljane do Gorice (Italija) 300 evrov.

V opisanem primeru je šlo za dobro organizirano kriminalno združbo, kjer je imel vsak član točno določeno vlogo, pri čemer je med člani kriminalne združbe vladalo precejšnje zaupanje. Tako je glavni organizator navezal stike s člani kriminalne združbe na Hrvaškem, v Makedoniji in Italiji ter v Sloveniji priskrbel ustrezno število ljudi, ki so sodelovali pri organizaciji, in sicer kot vozniki, vodiči čez državno mejo ter ljudje, ki so nudili skrivališča. Člani organizirane kriminalne združbe so bili pri organizaciji nedovoljenih prehodov izredno previdni, kar kaže na to, da nekateri od osumljencev kljub ukvarjanju s tovrstno dejavnostjo za kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države še niso bili obravnavani in jim je bilo ukvarjanje z organizacijo nedovoljenih prehodov ljudi čez državno mejo edini način preživljanja ter dober vir zaslužka.

Po končani preiskavi so kriminalisti s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku na okrožnem sodišču v Celju privedli šest oseb; ta je za štiri po zaslišanju odredil pripor.


061011 NK mednarodnaZdruzba