Generalni direktor policije Jože Romšek je danes, 9. oktobra 2006, v prostorih Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi 2 v Ljubljani sprejel policista s Policijske postaje Kozina, julija obstreljenega na bencinski črpalki v Kozini, za njihovo uspešno delo in hrabra dejanja pa se je zahvalil tudi petim policistom iz Urada za varnost in zaščito na Generalni policijski upravi in šestim kriminalistom iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper.


sprejem-2

  • Matevž Franetič, policist PP Kozina, je 7. julija 2006, ko ga je mladoletnik na bencinski črpalki v Kozini poskušal ustreliti, reagiral nadvse hitro in prisebno, saj je v trenutku, ko je mladoletnik naperil pištolo vanj, odbil njegovo roko, zaradi česar ga je naboj pri sprožitvi zgolj obstrelil po levi strani glave. Zatem je mladoletnika podrl na tla in strokovno obvladal, pri čemer mu je na pomoč priskočil tudi osumljenčev oče.
  • Matjaž Firbas iz Urada za varnost in zaščito (UVZ) ter Andrej Rožič iz Policijske postaje Nova Gorica in Ivan Šuta iz Postaje mejne policije Metlika, ki začasno opravljata naloge UVZ, so dopoldne 19. avgusta letos v Ljubljani s hitrim in strokovnim posredovanjem rešili življenje občanki, ki je padla v Ljubljanico. Nezavestno žensko so iz vode potegnili na enega izmed čolnov ob bregu ter začeli z oživljanjem do prihoda zdravniške ekipe oz. reševalcev.
  • Gašper Zupan iz Urada za varnost in zaščito ter Igor Zupanc, začasno v UVZ, sicer pa iz PP Šmarje, sta 20. avgusta zvečer sodelovala pri reševanju Ljubljančanke, ki je s skokom v Ljubljanico poskušala storiti samomor. Brez odlašanja sta skupaj z občanom, ki je bil takrat v bližini, skočila v vodo, žensko potisnila do brega in izvlekla iz reke. Ženska je bila zatem odpeljala v Klinični center.
  • Kriminalisti oz. kriminalistični inšpektorji iz Policijske uprave Koper: Dušan Ribaš, Vitko Hladin, Janko Žigart, Aleš Suhadolnik, Cvetko Kokalj ter njihov vodja Robert Krajnc pa so zelo hitro izsledili in prijeli osumljence kaznivega dejanja umora in poskusa umora. Mariborski policisti so bili 22. junija letos obveščeni, da je pred hišo v Činžatu pri Rušah mrtev 76-letni domačin, v hiši pa hudo telesno poškodovana njegova žena. Enega od osumljencev kaznivega dejanja umora, 31-letnega domačina, so mariborski kriminalisti prijeli še isti dan popoldne, za sostorilcema pa je bilo razpisano iskanje. Na podlagi informacij mariborskih kolegov so nato kriminalisti PU Koper v Fiesi 23. junija izsledili oba osumljena sostorilca: 16- in 21-letnika iz Ruš, jima odvzeli prostost in ju privedli na PP Piran, zatem pa predali kriminalistom PU Maribor v nadaljnji postopek.


sprejem-1


Sprejema so se poleg naštetih policistov in kriminalistov, ki jim je generalni direktor ob tej priložnosti izročil tudi knjižne nagrade, udeležili še njihovi nadrejeni: Marjan Pelko, komandir PP Kozina, Iztok Jakomin, direktor PU Koper, Sašo Korenjak, direktor Urada za varnost in zaščito, Marjan Dežman in Mario Bahorič iz Sektorja za varovanje objektov v UVZ, Danijel Žibret, direktor Uprave uniformirane policije, in Rastislav Kanižar, direktor Uprave kriminalistične policije na GPU.