Za svetovni dan varstva živali je razglašen 4. oktober. Izkoristimo ga tudi policisti in vse udeležence v cestnem prometu ponovno opozorimo na prihajajočo jesen in zimo, ko na slovenskih cestah povozimo največ divjadi. Zlasti je to srnjad, jelenjad, pogosto pa so žrtve trčenj tudi medvedi, lisice in divji prašiči.

Predvsem pozno jeseni in pozimi divjad zaradi pomanjkanja hrane v gozdovih pride iskat hrano v bližino naselij, pri čemer prečka številne ceste.

Na odseke cest, kjer so prečkanja divjadi pričakovana, opozarja voznike prometna signalizacija, seveda pa divjad lahko prečka cesto tudi drugje. Predvsem v večernih in jutranjih urah naj bodo vozniki pozorni na morebitno nenadno prečkanje živali, ker je to čas, ko najintenzivneje iščejo hrano. Opozoriti je treba, da divjad običajno pride v bližino naselij v tropih, zato naj vozniki vedno pričakujejo več živali na istem kraju.

Lani je bilo 253 prometnih nesreč, ki so se zgodile zaradi trčenj v živali, od tega 40 z lahkimi ali hudimi telesnimi poškodbami, v ostalih nesrečah pa je nastala le materialna škoda na vozilih. Letos se je zaradi trčenj v živali do sedaj zgodilo 260 prometnih nesreč, v katerih se je 39 oseb telesno poškodovalo, v ostalih primerih pa je nastala materialna škoda na vozilih. Vendar je to le število prometnih nesreč, ki jih je obravnavala policija. Njihovo dejansko število je zagotovo veliko večje, saj mnogi vozniki prijavijo škodni dogodek neposredno pri zavarovalnici ali pa zaradi različnih vzrokov sploh ne.

Ne smemo spregledati dejstva, da večina živali pogine takoj po trku z vozilom, nekaj pa jih po hudih mukah pogine v gozdu, kamor se po trku zavlečejo. Ko so ranjene in zato nevarne večje zveri, morajo neredko posredovati lovci.


Ob svetovnem dnevu varstva živali zato pozivamo vse voznike motornih vozil, naj na območjih, kjer se pojavlja divjad (na kar so vozniki največkrat opozorjeni tudi s prometno signalizacijo), prilagodijo hitrost in način vožnje tako, da bo takšnih nesreč čim manj.