V dneh od 28. do 30. 9. 2006 bo v Republiki Sloveniji organizirano neformalno srečanje ministrov Zveze NATO, ki bo potekalo v hotelskem kompleksu Bernardin v Portorožu. Večina delegacij bo pripotovala na Letališče Brnik, od koder se bodo odpeljali v Portorož.

Zaradi spremstva potovanja in varovanja članov delegacij so predvsem dne 28. 9. 2006 med 9. in 14. uro možne kratkotrajne zapore prometa na relaciji Letališče Brnik - Ljubljana - Razdrto - Koper - Portorož. Še posebej opozarjamo na morebitne večje zgostitve prometa na Celovški cesti, med gorenjsko avtocesto in severno obvoznico v Ljubljani, in na obalni cesti med Koprom in Portorožem. Dne 29. 9. 2006 med 15 in 20 uro je predviden povratek delegacij zato se zastoji pričakujejo v obratni smeri.

Voznikom, ki bodo v teh dneh potovali na omenjeni relaciji, svetujemo, da se na pot odpravijo pravočasno in da dosledno upoštevajo navodila policistov, ki bodo urejali promet. Vozniki morajo upoštevati navodila policistov, ki spremljajo delegacije, in vozilom, ki uporabljajo deče in modre luči, zagotoviti neoviran prehod.

Za zagotavljanje večje pretočnosti prometa, in varnosti varovanih oseb, bo med obiskom veljala prepoved prometa za določene vrste vozil. V uradnem listu RS št. 96/2006 je bila objavljena Odredba o prepovedi prometa. Prepoved prometa velja za:

  • tovorna vozila in skupine vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg;
  • vozila in skupine vozil, ki so daljša od 14 metrov, razen avtobusov mestnega potniškega prometa, traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev, vprežnih vozil in vozil, s katerimi se kandidati za voznike učijo vožnje;
  • vseh vozil, ki prevažajo nevarno blago v cestnem prometu.


Prepoved vožnje za vozila iz prve in druge alinee bo veljala: na avtocesti A2 od Kranja do Ljubljane, na regionalni cesti R1-211 od Kranja do Ljubljane in naprej po Celovški cesti v Ljubljani do križišča s severno obvoznico ter od Kopra po obvoznici H5 in naprej po glavni cesti G2-111 do Sečovelj. Prav tako bo prepoved prometa veljala na regionalni cesti R3-629 Valeta-Beli Križ in na lokalni cesti LC-96010 Lucija-Portorož.

Za vozila iz tretje alinee bo prepoved vožnje poleg zgoraj navedenih omejitev veljala tudi na severni Ljubljanski obvoznici p, od Celovške ceste do Kozarij in naprej po avtocesti A1 do Srmina in od tam po koprski obvoznici H5 do Kopra.

Prepoved prometa na omenjenih cestah bo veljala v naslednjih terminih:

  • v četrtek, 28. septembra 2006, od 9. do 16. ure,
  • v petek, 29. septembra 2006, od 14. do 22. ure, in
  • v soboto, 30. septembra 2006, od 6. do 14. ure.


Voznike vozil, za katere velja omenjena prepoved prometa, opozarjamo, da so se v času, ko velja prepoved, dolžni sami izločiti iz prometa na prvem primernem prostoru. Zoper tiste voznike, ki tega ne bodo upoštevali, bo policija ustrezno ukrepala.

Če zaradi objektivnih okoliščin prepoved prometa ne bo potrebna, bo policija predhodno preklicala veljavnost odredbe in sprostila promet, kar bo objavljeno tudi v sredstvih javnega obveščanja (AMZS, Val 202, Prometnoinformacijski center idr.).