Hiter razvoj računalniške tehnologije odpira nove možnosti zlorab v digitalnem svetu, predvsem na internetu. Še posebej mamljive za storilce so zlorabe e-bančnega sistema poslovanja s pravnimi in fizičnimi osebami na internetu, saj lahko storilci tudi na daljavo izpraznijo njihove račune, uporabniki e-bančništva pa se zlorab ponavadi zavejo zelo pozno.

Tovrstna kazniva dejanja se v zadnjem času pojavljajo tudi v Republiki Sloveniji.

Storilci za izvršitev kaznivih dejanj uporabljajo različne tehnike, še vedno pa so jim v največjo pomoč sami uporabniki elektronskih bančnih storitev, ker svojih osebnih računalnikov nimajo primerno zaščitenih. Vse uporabnike teh storitev zato pozivamo, da se podrobno seznanijo in dosledno upoštevajo navodila bančnih ustanov, kako se zavarovati pred zlorabami. Na ta način se lahko občutno zmanjšata verjetnost za nastanek zlorab in izguba denarnih sredstev.

Redno posodabljanje operacijskih sistemov in računalniških programov, namestitev in pravilna uporaba požarnih zidov, redno pregledovanje vsebin računalniških medijev s posodobljenimi protivirusnimi in drugimi programi za odkrivanje zlonamernih kod, uporaba alfanumeričnih gesel ter seznanjanje z novimi načini izkoriščanja lahkovernosti internetnih uporabnikov so osnovni temelji elektronskega samozaščitnega ravnanja vsakega internetnega uporabnika.