Objavljamo nekaj najbolj zanimivih fotografij z Otroškega bazarja, izobraževalno-sejemske prireditve na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, na kateri se je v dneh od 14. do 16. septembra 2006 s preventivnimi in promocijskimi vsebinami zelo uspešno predstavila tudi Policija.

Čeprav so organizatorji Otroški bazar letos priredili prvič, je bil vse dni nadvse dobro obiskan in tudi zanimanje za razstavni prostor policije je preseglo vsa pričakovanja.


IMG 2127 kdo ve..


Vsi, od malčkov, ki so prišli bodisi v spremstvu staršev bodisi v organiziranih skupinah vrtcev in osnovnih šol, do šolarjev pa do odraslih obiskovalcev, so si z velikim zanimanjem ogledovali razstavljene panoje, fotografije, posnetke o najpomembnejših področjih policijskega dela.


IMG 2187 vpo svetuje


Lahko so se posvetovali ali zgolj poklepetali z vodjem policijskega okoliša in kriminalistom, vsak dan pa so bili na razstavnem prostoru izmenično prisotni tudi policisti in policijski ter kriminalistični inšpektorji iz Generalne policijske uprave in policijske uprave Ljubljana. Ti so kot strokovnjaki za posamezna področja policijskega dela odgovarjali na najrazličnejša vprašanja o varnosti v prometu, vandalizmu, o škodljivih posledicah uživanja prepovedanih drog, varovanju pred vlomi in tatvinami, o načinu preiskovanja kaznivih dejanj, uporabi policijskih službenih psov in konj, policistih v mirovnih misijah in še je bilo zanimivih tem.


P9160435 mirovne misije


Najmlajše in njihove starše je seveda najbolj zanimalo, kako varno prečkati cestišče, ali morajo biti pripeti z varnostnim pasom, ko se peljejo v avtomobilu, kako je s kolesarskimi čeladami, kako policisti lovijo "lopove" in podobno. Nalepko s podobo medvedka policista so si morali otroci pogosto "prislužiti" in tudi sami odgovoriti na kakšno od vprašanj policijskega inšpektorja, kot je bilo, na primer: "Ali vzdržuješ red v svoji sobi?" (na fotografiji).


IMG 2247 pogovor z najmlajsimi


Poleg pisanih balončkov so bili mali in veliki otroci na razstavišču veseli pobarvank z naslovom Varno na poti v šolo in domov, ki jih bodo lahko pobarvali, odgovorili na dve "težki" vprašanji, izpolnili priložene kupončke in jih poslali na generalno policijsko upravo na Štefanovi 2 v Ljubljani. Konec oktobra bomo izžrebali deset pravilnih odgovorov, ki bodo tudi nagrajeni. Vzgojiteljice so lahko prejele videokaseto za otroke s posnetkom poučne in zabavne gledališke igrice z naslovom Mali Ojoj, za nekoliko starejše otroke in odrasle pa so bile dobrodošle različne preventivne zloženke.


P9160398 obiskovalci prisluhnili


Najstniki so se udeležili poučnega predavanja o drogah, ki ga je pripravil kriminalist iz Policijske uprave Ljubljana, in nekoliko postali ob predvajanju didaktičnih posnetkov o aktualni problematiki medvrstniškega nasilja v šoli.


IMG 2298 prepovedane droge

IMG 2356 predavanje


Strokovnjakinja iz Centra za forenzične preiskave je za tiste, ki se še spomnijo vsaj osnov šolske kemije, pripravila tudi kratek pisni nagradni test, prav zabavno pa je bilo med drugim videti tudi, kako se prstni odtis, odvzet na navadnem balonu, močno poveča, ko balonček napihnemo.


IMG 2171 test je zahteven


IMG 2191 prstni odtisi


Obiskovalci so si lahko ogledali uniformo policistov v mirovnih misijah, najbolj radovedni so lahko pomerili tudi njihovo modro beretko, ki je najbolj prepoznavni znak mirovnikov v tujini.


P9160391 mladi mirovnik


Policijo je na gospodarskem razstavišču zastopala še skupina vrhunskih slovenskih športnikov, zaposlenih v policiji: na fotografiji sta nasmejana veslač Jani Klemenčič in judoist Sašo Jereb ob lutki v muzejski uniformi, kakršno so v avstroogrskih časih nosili orožniki, tedanji "čuvaji" javnega reda in miru, in ki je res nekaj posebnega.


IMG 2266 sportnika


Na zunanji razstavni ploščadi so se medtem policisti prometniki, policisti kolesarji in motoristi predstavili s svojimi "jeklenimi konjički", na ogled so bili tako postavljeni t. i. provida, vozilo za ogled kraja prometne nesreče, kriminalistični kombi z opremo. Obiskovalci so, če so želeli, lahko tudi sami preizkusili alkotest!


IMG 2220 alkotest


Kar precejšnja gneča je bila tudi okrog živih "konjičkov" in službenih policijskih psov, ki so jih na "razstavo" pospremili njihovi skrbniki: policisti konjeniki in policisti vodniki službenih psov.


IMG 2319 konji

IMG 2332 sluzbeni pes


Daleč največ pozornosti sobotnih obiskovalcev pa so zagotovo pritegnila vozila Specialne enote z opremo. Na fotografijah sta večnamenski robot, ki ga "specialci" uporabljajo za nevarno delo z eksplozivi, in pa bojno oklepno vozilo. Priložnosti, da se tudi sami povzpnejo v ta modri policijski "oklepnik", osnovnošolci seveda nikakor niso želeli zamuditi: "To se je pa splačalo!" je komentiral eden od njih.


P9160412 robotSE


P9160415 bov


Odzivi obiskovalcev so bili, skratka, pozitivni, zato se bo Policija zagotovo predstavila tudi na naslednjem Otroškem bazarju.