Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so v začetku letošnjega leta zaznali pojav hudodelske združbe, ki je delovala na območju Hrvaške, Slovenije in Italije in se je ukvarjala s tihotapljenjem ilegalnih prebežnikov.

Zaradi mednarodne dejavnosti hudodelske združbe so se povezali s hrvaškimi varnostnimi organi, in sicer PU Istarska - Sektorjem kriminalističke policije ter italijanskimi varnostnimi organi, Guardia Di Finanza, Comando tenenza Muggia, Squadra Operativa Volante. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so člane hudodelske združbe identificirali na podlagi sodelovanja s hrvaškimi in italijanskimi varnostnimi organi.

Glede na mednarodno organizirano kriminalno dejavnost identificirane hudodelske združbe, je usmerjanje in vodenje ob pričetku kriminalistične preiskave prevzelo Okrožno državno tožilstvo iz Kopra. Zaradi široke razvejanosti ilegalne dejavnosti hudodelske združbe na ozemlju treh držav, številnih storilcev ter spreminjanja načina delovanja pri izvrševanju kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 311/V-III členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije (v nadaljevanju: KZ) je zbiranje in dokumentiranje dokazov za dokazovanje storitve teh kaznivih dejanj terjalo tudi izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov in metod dela zoper identificirane člane hudodelske združbe.

Ugotovljeno je bilo, da je slovenski del hudodelske združbe poleg izvrševanja kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države izvrševal tudi kazniva dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa z mamili po 196/2 členu KZ. Hudodelska združba je prepovedano drogo heroin v večjih količinah nabavljala na območju Ljubljane in jo nato dovažala na obalno območje, kjer je preko t.i. večjih preprodajalcev, le-to preprodajala na drobno najmanj 40 - tim obalno-kraškim odvisnikom. Preprodaje so bile večinoma v bližini srednjih šol na območju Kopra, večina odjemalcev pa je za odmerek prepovedane droge heroin izvrševala t.i. kazniva dejanja premoženjske kriminalitete, in sicer tatvine, vlome v vozila in objekte. Cena preprodajanega heroina je na ilegalnem tržišču znašala približno 10.000.- sit za gram.

Kriminalistom Sektorja kriminalistične policije PU Koper je med kriminalistično preiskavo uspelo zbrati zadostno število materialnih in drugih dokazov zoper posamezne člane hudodelske združbe za podajo kazenske ovadbe zaradi izvršitve enajstih (11) kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 311/V-III členu KZ in dvanajstih (12) kaznivih dejanj Neupravičene proizvodnje in prometa z mamili po 196/2 členu KZ. Kazenske ovadbe so bile podane zoper 14 osumljencev iz Republike Slovenije, 4 osumljence iz Republike Hrvaške, 1 osumljenca iz Švice in 1 osumljenca državljana Srbije, iz območja Republike Italije. Hrvaški varnostni organi so istočasno na ozemlju Hrvaške zbrali zadostno število materialnih dokazov za prijetje 3 osumljencev iz njihovega ozemlja, kot tudi italijanski varnostni organi zoper 1 osumljenca na njihovem ozemlju.

V kriminalistični preiskavi se je ugotovilo, da je del hudodelske združbe iz Republike Hrvaške skrbel za organizacijo ilegalnih prehodov državne meje iz Republike Hrvaške v Republiko Slovenijo. Pri tem so se posluževali različnih načinov in mest prehoda državne meje med Hrvaško in Slovenijo. Ugotovljeno je bilo, da so ilegalni prebežniki vstopali na ozemlje Republike Slovenije predvsem peš, preko t.i. zelene meje. Mesto prestopa državne meje se je od primera do primera spreminjalo glede na njihove ugotovitve o delovanju policije na posameznih območjih v Republiki Sloveniji. Tako je hudodelska združba, s pomočjo svojih članov s slovenskega ozemlja, spremljala delovanje policijskih patrulj na predvidenem mestu vstopa ilegalnih prebežnikov v Slovenijo in v primeru ugotovitve, da je pot prosta, izvajala ilegalne prestope državne meje. Ilegalni vstopi vodičev z ilegalnimi pribežniki v Slovenijo so bili tako ugotovljeni na območju policijskih uprav Ljubljana, Postojna in Koper.

V večini primerov so člani hudodelske združbe ilegalne prebežnike peš vodili tudi po 3 - 4 ure, v nočnem času, po strmih pobočjih gozda nad dolino reke Dragonje. Vse te okoliščine pričajo, da je bilo življenje in zdravje ilegalnih prebežnikov med tihotapljenjem ogroženo, in da je bil izključni interes članov hudodelske združbe pridobivanje protipravne premoženjske koristi. Da je hudodelska združba delovala odločno, je postalo jasno pri poskusu prijetja hrvaškega organizatorja, ki je hkrati igral tudi vlogo peš vodiča. Ta je pri poskusu aretacije s strani hrvaških varnostnih organov telesno poškodoval hrvaškega policista in pobegnil s kraja prijetja.

Po vstopu ilegalnih prebežnikov na ozemlje Republike Slovenije, so člani hudodelske združbe s tega območja skrbeli za njihov prevzem z osebnimi vozili ter za njihov prevoz v bližino državne meje med Republiko Slovenijo in Republiko Italijo, kjer je za njihov varen prestop zelene meje skrbel osumljenec v vlogi peš vodiča. Po uspešnem prestopu oz. vstopu na ozemlje Republike Italije, so posamezne ilegalne prebežnike prevzemali člani hudodelske združbe, ki so delovali na ozemlju Republike Italije, ter skrbeli za njihov prevoz v notranjost Italije, deloma pa jih prevažali do najbližjih javnih prevoznih sredstev v Italiji (železniške in avtobusne postaje), kjer so jih zapustili, da so ilegalni prebežniki sami nadaljevali svojo pot.

Dne 11. julija 2006 v jutranjih urah so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper po stalnem usklajevanju aktivnosti z italijanskimi in hrvaškimi varnostnimi organi ter v sodelovanju z delavci PU Ljubljana, PU Postojna in področnih policijskih postaj PU Koper, usklajevali in usmerjali prijetja nekaterih članov hudodelske združbe iz Slovenije. Po prijetju so bile opravljene hišne preiskave, kjer so kriminalisti našli in zasegli pridobljena in uporabljena sredstva za izvrševanje kaznivih dejanj (telefoni, vozila, denar ipd). Po zaključku kriminalistične obdelave, so bili nekateri osumljenci 12.07.2006 privedeni s kazensko ovadbo na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča iz Kopra, ki je zoper tri odredil pripor.

Hudodelska združba je tako v države EU pretihotapila večje število ilegalnih prebežnikov, ravno tako pa je, predvsem na območju Obale, preprodala večje količine prepovedane droge heroin. Hudodelska združba ni tihotapila prebežnike samo v države EU, temveč tudi v obratno smer, in sicer iz držav EU preko Slovenije v Hrvaško, predvsem t.i ilegalne prebežnike "višje kategorije" - storilce različnih kaznivih dejanj v državah EU, ki zaradi neurejenih statusov tujcev v državah EU prestopajo državne meje ilegalno.

V zaključku kriminalistične preiskave so bile kazenske ovadbe podane zoper:

  • 32-letnega Koprčana;
  • 35-letnega državljana Srbije, začasno živečega v Kopru;
  • 36-letnega Koprčana;
  • 41-letno Koprčanko;
  • 47-letnega Postojnčana;
  • 30-letnega Koprčana;
  • 27-letnega Koprčana;
  • 46-letnega Koprčana;
  • 29-letnega Koprčana;
  • 31-letnega Koprčana;
  • 32-letnega Sežančana, začasno živečega v Izoli;
  • 33-letnega Ljubljančana;
  • 28-letnega Koprčana;
  • 27-letnega Koprčana;
  • 46-letnega državljana Hrvaške;
  • 33-letnega državljana Hrvaške,
  • 36-letnega državljana Hrvaške;
  • 47-letnega državljana Hrvaške;
  • 35-letnega državljana BiH, začasno živečega v Švici in
  • 37-letnega državljana Srbije, začasno živečega v Italiji.


Trije glavni osumljenci so z območja Republike Slovenije in so policiji dobro poznani, saj so bili v preteklih letih že večkrat obravnavani zaradi suma storitve kaznivih dejanj ropov, izsiljevanj, nasilništva, lahkih telesnih poškodb, velikih tatvin, kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog. Posebej izstopa eden od osumljenih, ki je bil v zadnjih 6ih letih kazensko ovaden za 30 kaznivih dejanj povezanih z organizacijo ilegalnih prehajanj državne meje Republike Slovenije in je bil le dan pred prijetjem ponovno pogojno obsojen na zaporno kazen.

Ocenjujemo, da je hudodelska združba v času pred pričetkom kriminalistične preiskave in do njihovega prijetja prepeljala približno 50 ilegalnih prebežnikov preko ozemlja Republike Slovenije, med katerimi so bili nekateri prijeti na ozemlju Republike Slovenije, večina pa v Italiji. Na tak način si je združba pridobila protipravno materialno korist v višini približno 75.000.- EUR. Osumljenim članom združbe je bilo med kriminalistično preiskavo zaseženih še približno 140 gramov heroina in 140 gramov konoplje, prepovedana droga pa je bila namenjena za nadaljnjo preprodajo na Obalnem območju.