Policisti na cestnih relacijah na območju večih policijskih uprav, predvsem na relaciji proti Primorski oziroma Italiji v zadnjem obdobju ponovno, tako kot v preteklih letih, beležijo pojav skupin tujcev, največkrat romunskih državljanov, ki se prevažajo z različnimi osebnimi avtomobili.

Tujci običajno na počivališčih ob avtocestah simulirajo okvaro vozila, da bi pritegnili pozornost drugih udeležencev v prometu, ki jim nato poskušajo prodati lažen zlat nakit - najpogosteje ponaredke iz medenine, seveda pod pretvezo, da potrebujejo denar za gorivo ali popravilo vozila itd. Beležimo pa tudi primere, ko se je eden od tujcev pogovarjal z osebo, ki jim je bila pripravljena pomagati, ostali tujci pa so iz njihovih vozil odtujili predmete, kot so torbice, denarnice, GSM telefon, ipd.


Vsem občanom zato svetujemo, da se ob podobnih situacijah obnašajo skrajno previdno in naj ne nasedajo goljufom, o njihovem pojavu pa naj takoj obvestijo policijo na telefonsko številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.