V preteklem tednu, od 3. do 9. aprila 2006, se je na slovenskih cestah zgodilo 118 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, v katerih je bilo 153 oseb telesno poškodovanih, 6 oseb pa je umrlo.

Samo včeraj pa so na cestah za posledicami nesreč umrle še tri osebe. V letu 2006 je tako za posledicami prometnih nesreč umrlo 51 oseb, v enakem obdobju lani 45.

Kot smo napovedovali, se je ob nastopu ugodnih voznih razmer, lepem vremenu in suhih cestah stanje prometne varnosti poslabšalo. Poleg voznikov osebnih vozil, ki v takšnih razmerah vozijo bistveno hitreje in več tvegajo, so se v prometu pojavili tudi vozniki motornih koles, koles z motorji, skuterjev in kolesarji.

V Policiji smo se na možno poslabšanje prometno varnostnih razmer poleg vseh drugih aktivnosti pripravili tudi tako, da smo v službo razporedili dodatno število policistov, ki so bili namenjeni izključno nadzoru prometa. Tako je bilo v zadnjem vikendu vsak dan na te naloge razporejenih kar 250 policistov. Kljub povečanem številu policistov, intenzivnem nadzoru, uporabi vseh vrst tehničnih sredstev ter prisotnosti na najbolj problematičnih relacijah, zgolj policijske aktivnosti niso mogle preprečiti vseh prometnih nesreč in posledic. Z intenzivnim nadzorom, prisotnostjo na relacijah in doslednem ukrepanju zoper vse kršitelje bomo nadaljevali tudi v prihodnje.

Glede na ugodne vremenske razmere, ki jih lahko pričakujemo tudi ta konec tedna, pa vsem udeležencem v prometu svetujemo, da v prometu ravnajo odgovorno in strpno. Zaradi pričakovanega prazničnega povečanja prometa na vseh glavnih prometnih poteh se bo promet povečal tudi na vzporednih, manj obremenjenih cestah. Na njih se v prometu pogosteje pojavljajo tudi vozniki motornih koles, koles z motorjem in šibkejši udeleženci v prometu (kolesarji, pešci). V takšnih razmerah je še posebej pomembno, da je hitrost prilagojena prometnim razmeram, da udeleženci v prometu ravnajo strpno ter previdno in da dosledno upoštevajo vse prometne predpise.

Med mrtvimi v prometnih nesrečah izstopajo tudi vozniki motornih koles, saj so v letošnjem letu za posledicami nesreč umrli že štirje. Z namenom, da bi njim in vsem ostalim zagotovili boljšo prometno varnost, smo skupaj z Inštitutom za rehabilitacijo in Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, pripravili sklop represivnih in preventivnih aktivnosti.

Slednje bomo predstavili na tiskovni konferenci, ki bo v petek 14. aprila 2005 ob 11.00 uri v prostorih Inštituta za rehabilitacijo RS na Linhartovi ulici 54 v Ljubljani.