Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek sta prejšnji teden obiskala sedež Interpola v Lyonu in se srečala z generalnim sekretarjem Interpola Ronaldom K. Noblom.

Pogovori so tekli o delovanju te mednarodne organizacije kriminalistične policije, o sodelovanju z Centralnim nacionalnim birojem Interpola v R Sloveniji in o možnostih nadaljnjega stopnjevanja vloge Republike Slovenije v okviru mednarodne skupnosti na področju pregona in preiskave kaznivih dejanj ter napotitvi oziroma sekondiranju novega predstavnika slovenske policije v Generalni sekretariat Interpola.

Republika Slovenija je bila sprejeta v Interpol v kateri je trenutno včlanjenih 184 držav 4. novembra 1992. Cilj te mednarodne kriminalistične organizacije je zagotavljanje in razširjanje največje možne vzajemne pomoči med kriminalističnimi policijami držav članic in ustanavljanje in razvijanje institucij, ki lahko pripomorejo pri preprečevanju in zatiranju kriminala.

060410 interpol mate

Na sedežu Interpola v Lyonu (na sliki od desne proti levi: minister za notranje zadeve Dragutin Mate, generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble, generalni direktor policije Jože Romšek in Boris Rehar, vodja centralnega nacionalnega biroja Interpola Boris Rehar)