Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo in Generalna policijska uprava, Uprava kriminalistične policije ponovno zaznavata povečano število elektronskih obvestil, s katerimi pošiljatelji posameznega prejemnika obveščajo, da je pri neki igri, ki jo poimenujejo mednarodna loterija (npr.: Grand Lottery International Holand, Global International Lottery Amsterdam, Lucky Day International Lottery Amsterdam, Lottery Promo, England, Loterie nacional, Euro Millions Lottery International) zadel od nekaj tisoč pa vse do nekaj milijonov evrov.

Pri tem se izplačilo dobitka pogojuje z nakazilom določenega denarnega zneska, ki znaša od nekaj sto do tisoč evrov, in je v primerjavi z dobitkom zanemarljiv.

V navedenih primerih ne gre za igro na srečo, saj izžrebanec pred prejemom obvestila za sodelovanje v igri ni kupil srečke, ali se kako drugače prijavil za sodelovanje v igri. Smo pa mnenja, da gre za utemeljen sum storitve kaznivega dejanja goljufije ter za zlorabo pojma loterija. Razlog, zakaj se pošiljatelji sklicujejo na loterijo, je verjetno v tem, da med ljudmi na splošno velja zaupanje v loterijske organizacije in da poznajo igre, ki jih prirejajo (npr.: EuroMillions).

Poleg navedenih obvestil še vedno krožijo tudi t. i. nigerijska pisma in druga afriška pisma, v katerih pošiljatelj prosi prejemnika za pomoč pri izvedbi transakcije, za kar mu obljublja določen odstotek denarja. Zanje se je že v preteklosti izkazalo, da gre za goljufijo.


Vsem prejemnikom obvestil s tovrstno vsebino zato svetujemo, da naj ne nasedajo obljubam in svojega denarja ne nakazujejo neznanemu prejemniku oziroma, da se pred tem pozanimajo, ali se taka igra v državi,iz katere prihaja obvestilo, sploh legalno prireja.