V ponedeljek, 7. novembra 2005, smo na avtocestnem odseku predorov pod Trojanami pričeli z aktivnostmi za umiritev hitrost v neposredni bližini predorov in v predorih z namenom povečanja varnosti udeležencev v cestnem prometu.

V sodelovanju z Družbo za avtoceste smo opredelili ukrepe, ki so bili usmerjeni v opozarjanje voznikov, pripravili pa smo tudi načrt meritev hitrosti, ki sta jih izvajali Policijski upravi Ljubljana in Celje.

V decembru 2005 smo izvedene aktivnosti ocenili. Ugotovili smo, da se je na tem delu avtoceste v času poostrenega nadzora zgodilo 12 prometnih nesreč, v katerih sta bili dve osebi lahko telesno poškodovani. Po podatkih Družbe za avtoceste pa so se zmanjšale povprečne hitrosti v predorih.

Kljub temu, da smo javnost z našimi aktivnostmi temeljito seznanili in nadzore napovedali ter da so voznike opozarjali prometni znaki, da se približujejo območju, kjer se izvajajo meritve hitrosti, so policisti v manj kot dveh mesecih ugotovili 712 prekoračitev hitrosti. Najvišja izmerjena hitrost je bila 126 km/h.


Zaradi omenjenega bomo z aktivnostmi za umirjanje hitrosti v navedenih predorih nadaljevali tudi v letu 2006.