Vsako leto je 3. december posvečen invalidom in obravnavi njihove problematike. Slednji so tudi v cestnem prometu v skladu z načelom zaupanja potrebni posebne pozornosti in skrbi.

V letošnje aktivnosti ob dnevu invalidov se je zato aktivno vključila tudi Policija. Včeraj so policisti po vsej državi poostreno nadzirali upoštevanje prepovedi ustavljanja in parkiranja na parkirnih mestih za invalide.

Eno izmed področij, kjer je invalidom izkazana posebna pozornost, so namreč parkirna mesta za invalide. V 15. točki četrtega odstavka 52. člena Zakona o varnosti cestnega prometa je določeno, da parkiranje ni dovoljeno na označenem parkirnem prostoru za invalide. Parkiranje na tem prostoru je dovoljeno le osebam iz četrtega odstavka 53. člena Zakona o varnosti cestnega prometa, njihovo vozilo pa mora biti označeno z veljavno parkirno karto. Za kršitev te določbe je predpisana globa v višini 83,46 evra.

Policisti so v letošnjem letu (do 30. 11. 2007) voznikom, ki so svoja vozila nepravilno parkirali na posebej označenih parkirnih prostorih za invalide, izrekli 1.116 glob in 303 opozoril. Samo v včerajšnjih poostrenih nadzorih so voznikom, ki so nepravilno parkirali, izrekli 331 glob in 60 opozoril; večinoma so bili to ravno vozniki, ki so nepravilno parkirali na parkirnih mestih za invalide.

Na ta način smo v policiji želeli opozoriti, da je nujno zagotoviti ustrezne parkirne površine za invalide in da je ustavljanje in parkiranje drugih voznikov na teh mestih nesprejemljivo.


Ob tej priložnosti vse voznike pozivamo, naj dosledno spoštujejo določbe o ustavljanju in parkiranju, še posebej tiste, ki se nanašajo na posebne parkirne prostore za invalide.