Na današnji novinarski konferenci v prostorih Policijske uprave Ljubljana smo javnosti predstavili rezultate uspešne preiskave oboroženega ropa poštnega vozila v kraju Sava pri Litiji.

Več informacij o opisanem uspehu policistov so predstavnikom medijev podali mag. Branko Japelj, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana, Marjan Turnšek, komandir Policijske postaje Litija, in Dejan Garbajs, vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto v Sektorju za splošno kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Povedali so, da so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana in policisti Policijske postaje Litija z zbiranjem obvestil in operativnim delom med 7. in 11. 10. 2007 prijeli pet osumljencev kaznivega dejanja ropa in kaznivega dejanja protipravnega odvzema prostosti, in sicer 20-letnika iz Litije ter 27-, 20-, 19. in 17-letnika, vsi so doma iz okolice Litije.

Trije osumljenci so se 28. 9. 2007 z osebnim avtomobilom znamke Subaru justy z nameščeno ukradeno registrsko tablico v jutranjih urah (okoli 6. ure) pripeljali v bližino naselja Sava. Osumljenec, ki je vozil, je vozilo parkiral na manjšem makadamskem parkirišču pri podvozu ceste pod železniško progo, njegova kolega pa sta se skrila ob lokalni cesti, ki vodi v naselje Sava. Ko se je v smeri od Mošenika proti Savi okoli 6.15 z vozilom znamke Renault kangoo pripeljal poštni uslužbenec, je osumljenec, ki je čakal v zasedi ob cesti, po radijski zvezi sporočil vozniku subaruja, da je z vozilom zapeljal v podvoz, ter s tem onemogočil nadaljnjo pot vozniku poštnega vozila.

Do poštnega vozila sta pristopila osumljenca, ki sta bila skrita ob lokalni cesti, in s pištolo v roki ter plinskim razpršilcem, s katerim sta ga poškropila, poštnega uslužbenca prisilila, da je zapustil vozilo in se usedel v subaru. Eden od osumljencev se je usedel v poštno vozilo in ga odpeljal s kraja, drugi pa se je usedel v subaru in poštnemu uslužbencu na glavo poveznil volneno kapo. Četrti osumljenec, ki je za vožnjo uporabljal osebno vozilo, je ves čas sledil vozniku poštnega vozila in z vozilom v času ropa blokiral most čez reko Savo pred uvozom v naselje Sava, da bi naključnim voznikom preprečil dostop do kraja izvršitve kaznivega dejanja ropa.

Po končanem ropu so se vsi odpeljali s kraja, vsak v svojo smer. Po nekaj minutah vožnje sta storilca, ki sta odpeljala poštnega uslužbenca, uslužbenca ponovno poškropila s plinskim razpršilcem in ga v gozdu spustila iz vozila. Osumljenec, ki je vozil poštno vozilo, je vozilo ustavil na manjši jasi ob gozdni makadamski cesti, kjer ga je že čakal peti osumljenec z motornim kolesom. Ta je s sabo pripeljal orodje, s katerim sta nato razbila steklo na vratih zadnjega dela vozila. Iz vozila sta vzela vreče z gotovino (okoli 90.000 evrov), nato pa se z motornim kolesom odpeljala. Osumljenci so se zatem dobili v gozdu, na predtem dogovorjenem mestu, kjer so prešteli denar, nato pa denar in sredstva, ki so jih uporabili pri ropu, skrili v skrivališče v zemlji.

Takoj po sprejemu obvestila o ropu so policisti začeli obširno akcijo za izsleditev storilcev in vozil. V akciji je poleg večjega števila policijskih patrulj sodeloval tudi policijski helikopter. Po štiridesetih minutah so v gozdu nad naseljem Spodnji Log ob makadamskem vozišču našli službeno vozilo Pošte Slovenije, Renault Kangoo, ki je bilo z zadnje strani zakrito z vejami. Z nadaljnjim operativnim delom so policisti zvečer našli tudi iskano vozilo znamke Subaru Justy bele barve, in sicer v gozdu na območju občine šmartno pri Litiji.

Kriminalisti so skupaj s policisti PP Litija opravili hišne preiskave pri osumljencih ter pri tem zasegli orožje in orodje, ki je bilo uporabljeno pri kaznivem dejanju, ter denar (približno 86.000 evrov). 19-letnega in oba 20-letna osumljenca so policisti s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje po zaslišanju odredil hišni pripor.


Kazniva dejanja ropov – statistični podatki

V Sloveniji že od sredine 90-ih let narašča število premoženjskih kaznivih dejanj z elementi nasilja. Tovrstna kazniva dejanja se od drugih kaznivih dejanj zoper premoženje razlikujejo predvsem zaradi groženj in uporabe fizične sile pri nezakonitem pridobivanju materialnih dobrih. Posledice ropov, roparskih tatvin, izsiljevanj in posameznih oblik drznih tatvin so poleg materialne škode lahko tudi telesne poškodbe žrtve.

Kaznivih dejanj ropov v letu 2006 je bilo 525, kar je 22-odstotno povečanje glede na leto 2005 (429). V letu 2006 je bilo preiskanih 38 % ropov, v letu 2005 pa 47 %. V prvi polovici leta 2007 (do 30. 6. 2007) je bilo izvršenih 297 kaznivih dejanj ropov, preiskanih pa jih je bilo 46 %. Ob tem je treba izpostaviti, da se kazniva dejanja preiskujejo za nazaj in da pričakujemo, da bo delež preiskanosti za leto 2006 večji, kot trenutno kažejo statistični podatki.

 

Število kaznivih dejanj ropov in delež preiskanosti

Leto število Preiskanost (%)
2000 474 51 %
2001 503 51 %
2002 449 47 %
2003 354 55 %
2004 398 50 %
2005 429 47 %
2006 525 38 %
2007(6) 297 46 %


Število ropov v finančne ustanove (banke, pošte, menjalnice) se v Sloveniji ne povečuje. V letih 2000, 2001 in 2002 se število ropov v finančne ustanove tako zmanjšuje. Ocenjujemo, da je to zmanjševanje posledica več dejavnikov, predvsem izboljšanja sistemov varovanja v finančnih ustanovah, delno pa tudi uspešnega dela policije in relativno dobre preiskanosti.

 

Ševilo kaznivih dejanj ropov in delež preiskanosti
071016 ropi finan ust


V zadnjih petih letih je policija obravnavala nekaj več kot 10 ropov v finančne ustanove na leto, pri tem pa so najbolj ogrožene pošte (pošta – poslovalnica, pošta – prevoz denarja). Pri takšnem številu kaznivih dejanj se vsako storjeno ali preiskano kaznivo dejanje pozna kot odstopanje v statističnih podatkih. V letu 2005 so policisti obravnavali 10 ropov v finančne stanove, v letu 2006 8 primerov, v prvi polovici leta 2007 pa 5. Preiskanost kaznivih dejanj je, z izjemo leta 2006, večja od 50 %. Kljub relativno majhnemu številu ropov v finančne ustanove pa so ti v skoraj vseh primerih skrbno načrtovani in izvršeni z orožjem. Zato je pri tem poleg premoženja ogroženo tudi zdravje oziroma življenje uslužbencev in drugih naključno prisotnih.

Ker pa je zdravje oziroma življenje pomembnejše od materialnih dobrin oziroma denarja, je za udeležence in priče pomembno, da se roparju ne upirajo oziroma mu ne dajo povoda za uporabo sile. Pri tem naj si čimbolj podrobno zapomnijo samo dogajanje, storilce, njihov način dela in obnašanje ter druge podrobnosti. Posredovane informacije bi policiji pomagale pri preiskavi storjenega kaznivega dejanja in izsleditvi storilcev.