Policisti so včeraj in sinoči, 18. septembra 2007, skupaj z gasilci, pripadniki civilne zaščite, Gorske reševalne službe in Slovenske vojske ter prostovoljci in občani, ki so priskočili na pomoč, odstranjevali hude posledice padavin, naraslih voda, zemeljskih plazov in poplav.

Na več območjih Slovenije so namreč včeraj pustošila močna neurja, ki so ogrozila življenje in premoženje tamkajšnjih prebivalcev, zahtevala pa so tudi smrtne žrtve.

V neposredne operativne naloge, kot so reševanje, iskanje pogrešanih, pomoč ogroženim in zagotavljanje varnosti premoženja, je bilo na območju policijskih uprav Kranj, Nova Gorica in Celje vključenih več kot 200 policistov.

Na policijskih upravah Kranj in Celje sta bila aktivirana operativna štaba, ki sta koordinirala delo policije. V iskanje pogrešanih oseb na območju PU Kranj pa so se vključili tudi pripadniki Posebne policijske enote (PPE): tako je bilo ponoči in danes tja napotenih 30 pripadnikov PPE PU Ljubljana, 24 policistov PPE PU Postojna in danes še 24 policistov PPE PU Koper oz. skupno 164 policistov in starešin poleg operativnega štaba.

Vsem policistom in policistkam ter drugim delavcem policije, ki so bili na terenu ali v operativnih štabih, je pohvalo za pripravljenost pomagati ter nesebično in strokovno ravnanje v težkih razmerah danes izrekel tudi generalni direktor policije Jože Romšek. Policiste je pohvalil, da so ukrepali hitro, odločno in prisebno ter storili vse, da bi se razmere umirile in prizadele kar najmanj ljudi ter da bi bila nastala škoda čim manjša. Policisti so, kot je dejal, pokazali izredno požrtvovalnost in solidarnost s prebivalstvom na prizadetih območjih ter tako kot že mnogokrat doslej tudi tokrat s svojim ravnanjem in nesebično pomočjo pokazali, da je Policija s svojimi zaposlenimi institucija, na katero se lahko ljudje zanesejo tudi v najtežjih trenutkih.


Obseg naravne katastrofe:

Popoldne 18. septembra 2007 je širše območje Slovenije zajelo močno neurje z obilnimi padavinami in povzročilo hude poplave na severozahodu države, s pomikanjem nevihtnega pasu proti jugu in vzhodu pa so se z naraslo vodo spopadali tudi na območju Kamnika, Savinjske doline in naprej proti Mariboru. Zaradi močnih padavin so vode rek in potokov včeraj na prizadetih območjih prestopile bregove in povzročile naravno katastrofo, na posameznih območjih je pihal močan veter.

Na severozahodu Slovenije je močno deževje povzročilo pravo razdejanje predvsem na Tolminskem in Cerkljanskem, na območju Gorenjske je bilo najbolj prizadeto območje Železnikov, Škofje Loke in Bohinjske Bistrice, na Celjskem pa območje Žalca, Laškega in Slovenskih Konjic. Poplavljenih in poškodovanih je bilo več glavnih in regionalnih cest, saj so hudourniki na prizadetih območjih začeli odnašati vse pred seboj, usadi in plazovi pa so zapirali ceste.

Na cesti Bohinj - Bohinjska Bistrica je cesto večkrat zasul zemeljski plaz in pri kraju Soteska v plazu ujel več vozil in okoli 40 ljudi, med njimi tudi avtobus z 21 otroki. Z reševalno akcijo so policisti in pripadniki Gorske reševalne službe vse evakuirali v Bohinjsko Bistrico, kjer so za nedomačine organizirali tudi prenočitev. Na območju PU Kranj je bilo odrezanih od sveta več zaselkov in vasi v Soriški dolini (Davča, Sorica, Petrovo Brdo, Podjelje) in na območju Bohinjske Bistrice.

Na območju občine Cerkno so zaradi močnega dežja narasli vsi hudourniki, vodotok Zapoška pa je poplavil velik del naselja Cerkno. Na širšem območju te občine se je sprožilo večje število zemeljskih plazov, na Cerkljanskem pa je deroča voda poleg lokalnih cest poškodovala tudi večje število mostov. Meteorna voda je zalivala pritlične prostore hiš v nekaterih krajih (Bukovo, Jesenica, Cerkno, Poče, Porezen, Reka, Dolenji Novaki), na Tolminskem pa je bilo najhuje v Baški grapi.

Policisti PP Idrija so včeraj do bližnje turistične kmetije pospremili 77 otrok in 6 spremljevalcev šestih razredov Osnovne šole Franca Bevka iz Tolmina, ki so zaradi plazov obtičali v dveh avtobusih na lokalni cesti Zakojca - Bukovo.


ujma03


Na Celjskem je včerajšnje neurje povzročilo veliko škode na objektih, avtomobilih, cestah in drugje. Poplavljenih in neprevoznih je bilo več cest, mostov, voda je odnašala avtomobile, živino. V Vojniku je plaz delno zasul gospodarsko poslopje, plaz pa se je utrgal tudi v Ložnici pri Velenju, zemlja je dosegla eno izmed hiš, tako da sta lastnika objekt čez noč zaradi nevarnosti zapustila. Nekaj pred polnočjo so evakuirali tudi stanovalce kletnih stanovanj na Zelenici v Preboldu. Zaradi neurja je bilo in je še danes zaprtih več cest, večinoma zaradi zalitja vode in plazov; cesta med Arjo vasjo in Velenjem pa je v Veliki Pirešici zaprta zaradi velikega števila vozil na vozišču.

Za posledicami včerajšnje naravne katastrofe so umrle štiri osebe, dve osebi pa sta pogrešani. V Podgorju pri Letušu je plaz zasul stanovanjsko hišo, življenje sta izgubila 34-letni moški in njegova 24-letna partnerka. Na območju Železnikov je bilo najdeno truplo 55-letnega moškega, pri odstranjevanju posledic poplave pa je prišlo do delovne nesreče tudi na območju občine Cerklje na Gorenjskem, v kateri je izgubil življenje 30-letni moški. V iskalno akcijo pogrešanih oseb je na območju Železnikov vključen tudi helikopter Letalske policijske enote. Policija išče še dve pogrešani osebi.

Poplavljenih ali zaradi dežja poškodovanih je več policijskih objektov (PP Slovenske Konjice, PP Laško, PP Slovenska Bistrica in MP Dragonja). Policija je preko medijev javnost redno obveščala o aktualnih dogodkih in nevarnosti.


ujma02

ujma01