Generalni direktor policije Jože Romšek je v dneh od 9. do 10. 7. 2007 obiskal Portugalsko, kjer se je udeležil srečanja delovne skupine šefov evropskih policij (EPCTF - European Police Chiefs Task Force).

epctf05


Na sestanku so se udeleženci pogovarjali o pripravah na operativni sestanek delovne skupine EPCTF, ki bo oktobra v Haagu, o nujnosti koordinacijskih mehanizmov s carinskimi organi in z Evropsko agencijo za meje (Frontex), o boju proti terorističnim aktivnostim, možnostih za uporabo novih tehnologij v boju proti kriminalu in drugih aktualnih temah.


epctf04


V številnih neformalnih razgovorih med srečanjem pa se je vodja delegacije slovenske policije Jože Romšek (spremljala sta ga še Marjan Farič, uradnik za zvezo v Europolu, in Darin Hvalec iz Uprave kriminalistične policije na GPU) s svojimi kolegi - šefi policij iz držav članic EU, ki sestavljajo t. i. razširjeno trojko, ter predstavniki Europola, Evropske komisije in drugimi udeleženci pogovarjal o prioritetah portugalskega predsedovanja, o vključevanju v schengenski informacijski sistem, o pripravah Slovenije na predsedovanje EU idr.

V začetku naslednjega leta, ko se začne slovensko predsedovanje Evropski uniji in ko bo generalni direktor slovenske policije predsedoval delovni skupini šefov evropskih policij, bo podobno srečanje EPCTF, kakršno je organizirala trenutno predsedujoča Portugalska, sklicala tudi Slovenija.


epctf08

Direktor portugalske nacionalne garde policije Carlos Manuel Maurato Nunes med pozdravnim nagovorom udeležencem srečanja


epctf19

Generalni direktor slovenske policije Jože Romšek v sproščenem pogovoru z direktorjem Europola Maxom-Petrom Ratzelom


epctf12

epctf11