V okviru priprav na odprtost meja in zaradi potrebe po prekomejnem sodelovanju za zagotavljanje ustrezne ravni prometne varnosti je Sektor prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi že konec lanskega leta podal pobudo za koordinirane nadzorstvene aktivnosti med prometnimi policijami sosednjih držav članic Evropske Unije (Italije, Avstrije in Madžarske).

Na območju obmejnih regij so namreč zelo pomembne transportne povezave in specifični prometnovarnostni problemi, kar je dovolj velik razlog za sodelovanje na tem območju.

Tako smo v sodelovanju z avstrijsko in italijansko prometno policijo v slovenski policiji 15. marca 2007 izvedli prve skupne aktivnosti, ki so bile usmerjene predvsem v nadzor mednarodnega prevoza potnikov in blaga. Izvajale so se koordinirano na obeh straneh državnih meja in v istem časovnem obdobju. Med akcijo so policisti tujih policij slovenske policiste obiskali na lokacijah nadzora, medtem ko so slovenski policisti obiskali točke nadzora v Avstriji in Italiji.

Med nadzorom smo na slovenski strani meje kontrolirali 333 tovornih vozil, pri katerih smo ugotovili 141 kršitev, povezanih z nepravilnim delovanjem tahografa, 24 kršitev časa trajanja vožnje, 19 kršitev hitrosti, 9 kršitev, povezanih s tehnično brezhibnostjo vozil, in 2 kršitvi zaradi neurejenih listin o vozilu, vozniku oziroma tovoru. Eden od voznikov je vozil tudi pod vplivom alkohola.

Prekomejne nadzorstvene aktivnosti so se izkazale kot uspešne, saj omogočajo boljši nadzor in neposredno izmenjavo izkušenj med policisti. S tovrstnimi nadzori bomo nadaljevali tudi v prihodnje.