S pustovanjem je povezanih več varnostnih pojavov, ki lahko negativno vplivajo na splošno varnost in počutje državljanov. Vse, ki se bodo udeležili pustnih prireditev, in tudi druge državljane opozarjamo na pomen samozaščitnega ravnanja. Pustni čas lahko posamezniki namreč izkoristijo za kršitve javnega reda in različna kazniva ravnanja, predvsem v smislu uličnega nasilja, kot so ropi in drzne tatvine.

Občane opozarjamo, naj bodo pri dvigovanju in prenosu denarja pozorni, ali jih kdo opazuje ali jim sledi, tudi naj ne štejejo denarja na ulici ali v gostinskih lokalih. Torbic, denarnic in dragocenosti naj ne puščajo brez nadzora, saj so lahko zelo lahek plen storilcev. Ni odveč tudi previdnost pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem, še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali otroci.

Ob tem vse udeležence v prometu še enkrat opozarjamo, da v skladu s 1. odstavkom 72. člena Zakona o varnosti cestnega prometa voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme in naprav na način, da bi te zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maske, slušalke, telefon itd.). Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa v višini 83,46 evrov oziroma 20.000 tolarjev.

Lani je bilo zaradi kršitve navedenega člena kaznovanih 11.461 voznikov, velika večina med njimi zaradi uporabe mobitela med vožnjo. V obdobju med pustno soboto in pustnim torkom leta 2006 je bilo kaznovanih 90 oseb.

Vozniki, ki se bodo v tem času podajali na različna praznovanja in pustne zabave, naj se vzdržijo pitja alkoholnih pijač oz. naj, če to ne bo mogoče, poskrbijo za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov. Hitrost naj prilagodijo stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter svojemu znanju in izkušnjam.

V tem času bodo policisti poleg svojih rednih nalog poostrili nadzor prometa; preverjali bodo kršitve že navedenega 72. člena ZVCP, vožnjo pod vplivom alkohola, neupoštevanje omejitev hitrosti idr. Z opisanimi nadzori želimo zagotoviti večjo varnost vseh udeležencev v prometu.

Lani se je v času od pustne sobote do pustnega torka zgodilo 316 prometnih nnesreč.

Organiziranje pustnih sprevodov pomeni za organizatorja tudi dolžnost upoštevanja določb Zakona o javnih zbiranjih, predvsem z vidika zagotavljanja reda in izvajanja ukrepov za preprečitev ogrožanja življenja in zdravja udeležencev, oviranja cestnega prometa in nedopustnega obremenjevanja okolja. Organizatorji prireditev ob praznovanju pusta morajo posamezne prireditve (na odprtem ali v prostorih) prijaviti na pristojni policijski postaji pet (5) dni pred prireditvijo.

Za določene prireditve (z uporabo odprtega ognja ali predmetov in naprav, zaradi katerih je lahko ogroženo zdravje ali življenje udeležencev in premoženje ter prireditve, na katerih se pričakuje več kot 3.000 udeležencev) mora organizator pridobiti dovoljenje za prireditev. V takšnih primerih mora podati vlogo za izdajo dovoljenja na pristojni upravni enoti sedem (7) dni pred dnevom prireditve. Če pa program prireditve zajema tudi uporabo cestnih površin, je treba vlogo za izdajo dovoljenja podati najmanj 30 dni pred prireditvijo.


Želimo vam veselo in sproščeno, predvsem pa varno praznovanje!