Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek sta ob prisotnosti direktorja Policijske uprave Novo mesto magistra Antona Olaja, župana Občine Šentjernej Franca Hudoklina in komandirja Policijske postaje Novo mesto Borisa Korasa v ponedeljek, 5. 2. 2007, v Šentjerneju slovesno odprla nov policijski oddelek.

Slovesnosti se je poleg direktorjev uprav generalne policijske uprave in policijskih uprav ter nekaj drugih visokih gostov udeležilo tudi veliko krajanov iz Šentjerneja in okolice.

POSentjernej-sl2


Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je dejal, da je nov objekt v Šentjerneju namenjen varovanju bodoče schengenske meje na tem območju Dolenjske, predstavlja pa enega večjih policijskih projektov v Sloveniji. Poudaril je, da je varovanje zelo odgovorna naloga, ki jo bodo policisti v novih prostorih lahko učinkovito opravljali.

Generalni direktor slovenske policije Jože Romšek je zelo dobro ocenil sodelovanje z lokalno oblastjo in se zahvalil občini, ki je prodala zemljišče ter pomagala pri gradnji novega policijskega oddelka.

Na slovesnosti je spregovoril tudi direktor Policijske uprave Novo mesto, mag. Anton Olaj, ki je poudaril, da je bila izgradnja nove stavbe težko pričakovana tudi zato, ker se je zaradi bližine schengenske meje v Šentjerneju povečalo število policistov. Po njegovem mnenju je stopnja varnosti dobra, povečanje števila policistov pa je občutek varnosti še povečalo.

Župan Občine Šentjernej Franc Hudoklin se je v uvodnem nagovoru zahvalil za sodelovanje vsem, ki so pripomogli k izgradnji tega velikega projekta. Poudaril je, da je vsaka taka pridobitev velik napredek v razvoju občine in da pripomore k njeni prepoznavnosti ter večji promociji. V svojem nagovoru je vodstvu policijskega oddelka in ostalim zaposlenim zaželel uspešno delo in izrazil upanje, da bodo sodobni prostori in sodobna oprema še dodatno vzpodbudili njihovo delo.

V sodobnem objektu sta poleg policije še dva uporabnika. Policija ima za svoje potrebe na razpolago več kot 1000 m2 površin (1047,10 m2) in ustrezno število parkirnih mest (598,35 m2), namenjenih tudi strankam. S to pomembno pridobitvijo se bodo delovni pogoji zaposlenih na policijskem oddelku v Šentjerneju bistveno izboljšali, kar se bo zagotovo odražalo na še bolj kakovostnih varnostnih storitvah na tem delu Dolenjske.

Prostori, v katerih je Policijski oddelek Šentjernej deloval od leta 1974, so v današnjih razmerah postali pretesni in slabo funkcionalni. Število policistov se je po letu 1993, ko jih je bilo zaposlenih okoli 10, povečevalo za 24. Od osamosvojitve naprej je policijski oddelek v Šentjerneju dobil status policijske enote, katere naloga je tudi varovanje državne meje Republike Slovenije in že nekaj časa zunanje meje Evropske unije. Gre za pomembno nalogo, saj je bilo v opremo in objekt, katerega gradnja je bila dokončana decembra leta 2005, vloženih kar 344 milijonov slovenskih tolarjev (od tega nekaj manj kot polovico denarja Evropske skupnosti).


Fotoutrinki z otvoritve novega policijskega oddelka Šentjernej:


POSentjernej-sl3


POSentjernej-sl4


POSentjernej-sl5


POSentjernej-sl6


POSentjernej-sl7


POSentjernej-sl8

 


Foto: Policijska uprava Novo mesto