Po širitvi Evropske unije leta 1995 na 15 držav članic je bil uveden nov sistem rotacije predsedovanja Svetu Evropske unije. Cilj novega sistema je bil, da trio, sestavljen iz preteklega, trenutnega in naslednjega predsedstva, vedno vsebuje veliko državo članico.

Države so bile tako razdeljene med velike in male, v vsaki skupini uvrščene po abecednem redu, vrstni red pa določen tako, da sta vsaki veliki državi sledili dve majhni.

Po zadnji veliki širitvi starega rotacijskega sistema ni bilo več mogoče upoštevati. Zato je od leta 2007 naprej pripravljen seznam držav za predsedovanje na podlagi dosedanjega vrstnega reda držav članic, upoštevajoč kriterije velikosti in geografske lege na način, da je v vsaki skupini po ena velika, ena srednja in ena majhna država. Svetu EU trenutno predseduje Nemčija; sledita ji Portugalska in Slovenija.

V okviru priprav na predsedovanje Svetu EU v prvi polovici leta 2008 se je generalni direktor policije Jože Romšek 1. in 2. februarja 2007 v Berlinu udeležil sestanka razširjene trojke, delovne skupine direktorjev evropskih policij (European Police Chiefs' Task Force (EPCTF)).

V okviru delovnega srečanja so pregledali poročilo s časa finskega predsedovanja ter opredelili prednostne naloge v obdobju nemškega in predogled portugalskega predsedovanja. V nadaljevanju je beseda tekla o vrsti operativnih zadev pri vključevanju novih članic v schengenski sistem in o Prümski pogodbi, ki je zelo pomembna za slovensko in druge policije Evropske unije. Njen namen je poglobitev čezmejnega sodelovanja pri zatiranju terorizma, čezmejne kriminalitete in ilegalne migracije; omogoča izmenjavo operativnih podatkov na področju DNK profilov ter določa tudi sodelovanje na področju boja proti terorizmu, pripravo skupnih ukrepov za zatiranje ilegalnih migracij, ukrepov za preprečevanje kaznivih dejanj in za preprečevanje nevarnosti za javno varnost v povezavi z množičnimi prireditvami. Pogodba, ki je bila podpisana maja 2005, predvideva tudi možnost ustanavljanja skupnih patrulj. Prvi podatki takega sodelovanja med Avstrijo in Nemčijo na področju zatiranja različnih oblik kriminalitete so zelo vzpodbudni.