Vabimo vas, da si ogledate potek petega letnega preizkusa policistov motoristov v spretnostni vožnji z motornimi kolesi znamke BMW R 1150 RT in Honda Deauvile NT 700, ki bo v petek, 26. septembra 2008, v športnem parku Policijske akademije v Tacnu.

Prireditev se bo začela ob 9.15 in se s podelitvijo priznanj najboljšim zaključila ob 15. uri.

Namen letnega preizkusa, ki ga organizira Policijska akademija v sodelovanju s Sektorjem prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, je preveriti usposobljenost policistov motoristov v spretnostni vožnji z motornimi kolesi.

Letnega preizkusa se bo udeležilo 60 policistov, ki policijske naloge opravljajo na motornih kolesih, in sicer bodo prišli iz prometnih policijskih postaj vseh enajstih policijskih uprav ter Urada za varnost in zaščito GPU. Svojo usposobljenost bodo zunaj konkurence lahko preverili tudi povabljeni gostje iz tujine, reševalci na motornih kolesih, vojaški policisti in drugi, ki svoje delo opravljajo z motornimi kolesi.

Policisti se preizkušajo v ekipni in posamični konkurenci v dveh kategorijah z motornimi kolesi znamke BMW R 1150 RT in Honda Deauvile NT 700. Ekipo v posamezni kategoriji sestavljajo trije policisti motoristi in en vodja obeh ekip.

Na posebej pripravljenem poligonu bodo morali policisti motoristi z motorji brezhibno opraviti devet različnih vaj: start, slalom, vožnjo med letvicami, zaklon, ostre zavoje, ožino, osmico, prenos žogice v koridorju in cilj. Dokazati bodo morali, da so usposobljeni za delo na področju prometne varnosti in spremstva varovanih oseb ter za varno in zanesljivo vožnjo s službenimi motornimi kolesi. Obenem se bo preverila pravilna uporaba motornega kolesa in predpisane zaščitne opreme. Seveda je pri vsem tem pomembna tudi dobra psihofizična pripravljenost policistov.

Zaključek prireditve bo letos v znamenju obeležitve jubilejne 15-letnice preizkusov policistov motoristov v spretnostni vožnji z motornimi kolesi.

Ob tej priložnosti bomo odprli razstavo fotografij vseh dosedanjih preizkusov od leta 1994 do 2007. Otvoritev razstave bo ob 15. uri v jedilnici Policijske akademije.

Naslednji dan, v soboto, 27. septembra 2008, se bodo udeleženci preizkusa (tuji in vabljeni gostje v spremstvu policistov) podali na promocijsko vožnjo na relaciji od Ljubljane (Tacna), čez Vrhniko, Postojno, Sežano in Lipico do Kopra, Lucije in Pirana ter nazaj do Ljubljane.

 

Spoštovani novinarji in vsi drugi zainteresirani!

Vljudno vas vabimo, da si ogledate preizkus usposobljenosti in tako pozdravite prometne policiste iz celotne države, ki so v poletni sezoni in med slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije nosili osrednje breme urejanja prometa na slovenskih cestah.