Zaradi novinarskih vprašanj ter poročanja domačih in tujih medijev o domnevnem odtekanju informacij iz slovenske policije in domnevni objavi seznama oseb v zadevi Patria objavljamo odziv slovenske policije:

O obstoju seznama oseb, ki so v poslu s Patrio osumljene prejemanja podkupnin, so poročali slovenski mediji že v začetku letošnjega avgusta, ko po njihovem poročanju finski preiskovalci na vprašanja niso ne potrdili ne zanikali njegovega obstoja. Slovenska policija je seznam oseb, s katerimi želijo finski preiskovalci opraviti postopke, prejela po tistem, ko je bila o seznamu slovenska javnost že obveščena.

Slovenska policija informacije o obstoju seznama javnosti tudi v nadaljevanju ni posredovala niti seznama ni objavila. Slovenska policija zavrača namigovanja, da naj bi iz kriminalistične preiskave odtekale zaupne informacije, saj javnosti posreduje le take odgovore, da ne škodijo interesu kriminalistične preiskave oz. aktivnostim, ki so bile že opravljene ali so načrtovane.

Sodelovanje med finskimi in slovenskimi preiskovalci v skupni preiskovalni skupini poteka korektno v skladu z načrtovanimi nalogami in časovnimi roki. Ocenjujemo, da je treba morebitne težave v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja reševati na strokovni ravni med obema policijama, in ne preko medijev. Na koncu poudarjamo, da kriminalistična preiskava poteka in da lahko slovenska policija na območju Slovenije izvaja svoja pooblastila le v skladu z veljavno zakonodajo.