Zaradi nekaterih zavajajočih izjav, ki so se danes pojavile v dnevnih medijih, glede preiskovanja oziroma vloge policije pri preiskovanju t. i. zadeve Patria, sporočamo naslednje:

V zadevi Patria je slovenska policija s svojim delom začela pravočasno in v skladu s svojimi pooblastili. Takoj ko smo bili obveščeni o aretaciji dveh oseb na Finskem, osumljenih kaznivih dejanj, povezanih s kolesniki 8 x 8 Patria, smo se prek Interpola povezali s finsko policijo. Naslednje jutro smo že prejeli njihov odgovor in nekaj osnovnih podatkov o preiskavi na Finskem. Od takrat poteka med slovenskimi in finskimi kriminalisti mednarodno policijsko sodelovanje z vsemi ustreznimi aktivnostmi, vzpostavljeno pa je bilo sodelovanje med finskim in slovenskim tožilstvom.

Glede navedb, da je bila policija že februarja lani obveščena, pa lahko navedemo le, da so bile informacije o poskusih sumljivih denarnih transakcij, ki so se odvijale v tujini in niso vsebovale podatkov, ki bi takrat lahko bile ustrezna podlaga za preiskovanje sumov kaznivih dejanj v Republiki Sloveniji. Vsakršna namigovanja, da bi na podlagi te informacije policija lahko ukrepala, odločno zavračamo. Tovrstne informacije si policije preko mednarodnega policijskega sodelovanja izmenjujejo vsakodnevno. V veliki večini primerov gre samo za medsebojno obveščanje o postopkih, ki jih posamezna policija vodi v svoji državi. Izmenjava takšnih informacij pa služi za medsebojno obveščanje v primeru, če policije sosednjih držav obravnavajo podoben primer.

Ponovno je potrebno poudariti, da se je slovenska policija na obvestilo o sumu storitve kaznivega dejanja na Finskem odzvala takoj, brez odlašanja. Rezultat tega je bila takojšnja ustanovitev skupne preiskovalne skupine, sestavljene iz slovenskih in finskih kriminalistov, ki jih na območju Republike Slovenije usmerja državno tožilstvo. Pri tem moramo izrecno poudariti, da finski kriminalisti pri nas ne morejo sami izvrševati policijskih pooblastil. Skupne preiskovalne skupine so tudi sicer običajna oblika dela policij in tožilstev v Evropski uniji.

Zaradi operativnega interesa pripeljati kriminalistične preiskave do uspešnega zaključka, policija javnosti ne more obveščati o vsakem koraku, ki jih kriminalisti opravijo v preiskavah. Ker je policija v skladu z Zakonom o kazenskem postopku zavezana, da sume kaznivih dejanj utemelji, lahko razkrivanje posameznih korakov oziroma aktivnosti v konkretnih preiskavah ogrozi uspešnost nadaljnjih kazenskih postopkov. Ponovno pa lahko zatrdimo, da v tem primeru, v okviru usmerjanja vrhovnega državnega tožilstva, poteka zelo aktivna kriminalistična preiskava.

 

Zvočni posnetek izjave (Leon Keder, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete) (mp3)