Zavračamo navedbe Zmaga Jelinčiča o delu policije v zvezi z beračenjem, ki jih je podal na današnji novinarski konferenci. Policija zoper storilce prekrškov vsiljivega beračenja ukrepa v skladu s svojimi pooblastili. Prav tako vsako prijavo kaznivega dejanja z vso resnostjo sprejme in prične z vsemi aktivnostmi za odkritje storilca.

Nikakor ne držijo navedbe Zmaga Jelinčiča, da policija prijav kaznivih dejanj noče niti registrirati. Poudariti je treba, da je slovenska policija takoj reagirala tudi na pojave organiziranega beračenja tujcev in na ta način jasno pokazala, da so tovrstna dejanja v Sloveniji prepovedana ter da pristojni organi in institucije preprečujejo takšno ravnanje posameznikov ali skupin.

Zoper storilce prekrškov je mogoče izreči globe, odločbe o prekršku s strani prekrškovnih organov in podati obdolžilne predloge pristojnemu sodišču. Glede kaznivih dejanj pa policija lahko poda kazenske ovadbe na pristojno sodišče, privede osumljence ipd. Dolžnost policije je, da ukrepa v skladu z zakonodajo. Vsekakor pa policija ne ukrepa šele po izvršenih dejanjih, temveč taka dejanja poskuša preprečiti z različnimi oblikami dela kot sta opazovanje in patruljiranje v mestnem središču. Na krajih, kjer berači postanejo vsiljivi, policija svojo dejavnost še okrepi.

Beračenje je prekršek, ki je opredeljen v 9. členu Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je pričel veljati 21. 7. 2006. V letu 2007 so policisti obravnavali 234 prekrškov vsiljivega beračenja, v prvem polletju leta 2008 pa 240 tovrstnih prekrškov. Večji del kršitev so storili državljani tujih držav.