Policija odločno in v celoti zavrača vse očitke o politizaciji policije, ki jih je danes navedel podpredsednik stranke Zares Branko Lobnikar.

Policija je v skladu z Zakonom o policiji organ v sestavi Ministrstva za notranje zadeve in je kot taka samostojna pri opravljanju svojih nalog. Policijo vodi generalni direktor policije, ki je za delo policije odgovoren neposredno ministru za notranje zadeve. Slednji pa subjektivno in objektivno odgovarja vladi in državnemu zboru za celotno področje notranjih zadev, kamor spada tudi policija.

Policija deluje strokovno in brez političnega vpliva. To ne nazadnje potrjujejo tudi rezultati dela, ki so iz leta v leto boljši. Zmanjšalo se je število najhujših kaznivih dejanj, obenem pa se je povečala tudi njihova preiskanost. Tu so še izjemna količina kvalitetno opravljenega dela pri varovanju prireditev in obiskov najvišjih predstavnikov tujih držav med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije, uspešen zaključek vseh evalvacijskih postopkov in dokončna vključitev v schengenski varnostni prostor, strokovno in kvalitetno delo policistov ter drugih delavcev policije pri vodenju delovnih skupin v okviru predsedovanja. To je samo nekaj kazalcev, da je policija učinkovit sistem, ki dobro deluje. Državljani vedo, da se na policijo lahko zanesejo, kar kaže visoka stopnja zaupanja ljudi v slovensko policijo.

 

Zvočni posnetek izjave (mp3)