Gorazd Plaper, policijski ataše v Beogradu, je bil od tam odpoklican, ker mu je bilo pred tem izrečeno opozorilo pred redno odpovedjo delovnega razmerja, ki je v skladu s Pravilnikom o policijskih atašejih razlog za odpoklic.

G. Plaper je ob seznanitvi za odpoklic izrazil željo, da bi na delovnem mestu zaradi šolanja njegovih otrok ostal do zaključka letošnjega šolskega leta. Generalni direktor policije je njegovi prošnjo ugodil in ga s 15. 7. 2008 razporedil na delovno mesto policijskega inšpektorja v Službi generalnega direktorja policije, kamor pa g. Plaper ne prihaja in na lastno željo ostaja v Beogradu. Do sedaj tudi še ni vrnil pripadajočih službenih materialnih sredstev (vozilo, mobilni telefon, prenosni računalnik), kar je nedvomna kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.

Nov policijski ataše v Beogradu je Bojan Lunežnik. Slednji je opravil usposabljanje po posebnem programu, ki ga je pripravila Policijska akademija v skladu z veljavnimi akti, in obsega zdravniški pregled, usposabljanje v notranjih organizacijskih enotah organa in drugih državnih organih. G. Lunežnik izpolnjuje vse splošne pogoje, ki so določeni za opravljanje nalog policijskega atašeja, in sicer strokovno izobrazbo, naziv, delovne izkušnje, ustrezno znanje tujega jezika, poznavanje informacijsko-telekomunikacijskega sistema idr.

Primopredaja med g. Plaperjem in g. Lunežnikom ni bila izvedena, ker jo je g. Plaper odklonil. Iz navedenega razloga je bila ustanovljena komisija, ki je včeraj v Beogradu opravila predajo dolžnosti novemu policijskemu atašeju.

 

Zvočni posnetek izjave (mp3)