Hrvaški varnostni organi so danes, 8. 7. 2008, nekaj po 10. uri, obvestili slovensko policijo, da so s preiskavo DNK potrdili identiteto najdenega v reki Savi. Gre za zadnjega pogrešanega zaradi četrtkove nesreče na prelivnih poljih gradbišča Hidroelektrarne Blanca, predsednika krajevne skupnosti Boštanj Marjana Kogovška.

Regijski štab za civilno zaščito je zato ob 12. uri odpoklical vse sile za zaščito in reševanje, policisti pa so območje gradbišča ob 14. uri predali v varovanje nazaj pogodbeni zasebni varnostni službi izvajalca gradenj. S tem je bilo ponovno vzpostavljeno gradbišče, kjer dostop nepooblaščenim ni dovoljen.

O potrjeni identiteti umrlega so bili najprej obveščeni svojci, nato še lokalna skupnost. Po pooblastilu svojcev bo pogrebna služba predvidoma jutri uredila vse potrebno za njegovo vrnitev v Slovenijo.

Na današnji popoldanski novinarski konferenci so predstavniki vseh sil za zaščito in reševanje ter policije orisali aktivnosti v reševalni in iskalni akciji, ki se je tako zaključila šesti dan po nesreči. Po novinarski konferenci so se vpisali v žalno knjigo na občini Sevnica.

V aktivnostih se je zvrstilo več kot 1100 reševalcev iz vse Slovenije: potapljačev, poklicnih in prostovoljnih gasilcev, reševalcev s službenimi psi, psihologov, konjenikov, raftarjev, kajakašev in gradbincev, predstavnikov civilne zaščite idr. Med njimi je bilo tudi 318 policistov, kriminalistov, kriminalističnih tehnikov, pripadnikov Specialne enote in Posebne policijske enote, pilotov Letalske policijske enote s helikopterji in vodnikov službenih psov iz PU Krško, Novo mesto, Ljubljana, Celje, Slovenj Gradec ter Generalne policijske uprave.

Reševanje je potekalo brez incidentov ali hujših poškodb med reševalci.


Kronologija reševanja in iskanja:

  • 1. dan (četrtek, 3. 7.): tri ženske so reševalci takoj po nesreči potegnili iz vode, oživljali in odpeljali v bolnišnice, dve od njih sta umrli; trije ponesrečenci so bili odkriti nižje od kraja nesreče;
  • 2. dan (petek, 4. 7.): potapljači in reševalci na ožjem območju HE pod prelivnimi polji najdejo še tri ponesrečence;
  • 3. dan (sobota, 5. 7.): pod prelivnimi polji Sava naplavi enega ponesrečenca;
  • 4. dan (nedelja, 6. 7.): nekaj kilometrov nižje od HE policijski helikopter v vodi odkrije enega ponesrečenca, čoln z reševalno posadko pa 200 m nižje od HE še dva ponesrečenca. V večernih urah hrvaška policije obvesti slovensko, da so v Savi odkrili neznano moško truplo;
  • 5. dan (ponedeljek, 7. 7.): iskanje se nadaljuje z opazovanjem reke, krški kriminalisti zavodu za sodno medicino v Zagreb posredujejo vzorce DNK za prepoznavo;
  • 6. dan (torek, 8. 7.): s pomočjo DNK potrjena identiteta zadnjega pogrešanega.


V nesreči je bilo udeleženih 14 oseb: ena je preživela brez hujših poškodb, 13 pa jih je umrlo. Vsi sodelujoči v reševalni in iskalni akcijo izrekajo svojcem iskreno sožalje.

Poskrbeli so tudi, da so bile na mestu nesreče postavljene in prižgane sveče, ki so jih nekateri obiskovalci pustili v spomin na ponesrečene na vhodu gradbišča.

Vzporedno z reševalno in iskalno akcijo o dogodku že od samega začetka poteka kriminalistična preiskava. Kriminalisti so opravili več ogledov kraja ter zbirajo obvestila in dokumentacijo. Pri pojasnjevanju okoliščin nesreče sodelujejo tudi pristojne inšpekcijske službe. O ugotovitvah bodo pisno obvestili okrožno državno tožilstvo.

Zaradi pričakovanega povečanega prometa v bližini pokopališč, kjer bodo pogrebni obredi ponesrečenih v četrtkovi tragediji, prosimo vse voznike in voznice, da se od doma odpravijo pravočasno, naj bodo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise, prometno signalizacijo in odredbe policistov ter gasilcev, ki bodo pomagali pri urejanju prometa. Pozorni naj bodo na način parkiranja (in vključevanja v promet), da ne bodo ovirali ali ogrožali drugih udeležencev.