Policija ponovno odločno in v celoti zavrača vse očitke, ki so se konec preteklega tedna ponovno pojavili v javnosti v zvezi s kriminalistično preiskavo s področja gospodarske kriminalitete, o kateri smo javnost obvestili v ponedeljek, 30. 6. 2008, in v zvezi s čimer smo se v sredo, 2. 7. 2008, tudi odzvali.

Policija je in bo v navedeni kriminalistični preiskavi vse postopke opravila zakonito, v skladu z veljavnimi predpisi in pravilih stroke.

Policija je navedeno kriminalistično preiskavo začela zaradi zaznanih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. O zaznavi je takoj obvestila pristojno državno tožilstvo, ki je nato začelo z usmerjanjem predkazenskega postopka. Policija je takoj začela zbirati obvestila tako s klasičnimi kot tudi prikritimi policijskimi ukrepi, vsi ukrepi in postopki v tem okviru so bili in bodo izvedeni zakonito, v skladu z veljavnimi predpisi in načeli kriminalistične taktike in metodike ter v skladu z usmeritvami državnega tožilstva. Policija je prikrite preiskovalne ukrepe izvajala zakonito na podlagi izdane odredbe državnega tožilstva.

Policisti so v nedeljo, 29. 6. 2008, osumljencema odredili pridržanje v skladu s pogoji, določenimi v 157. členu Zakona o kazenskem postopku. Pri tem postopku so sodelovali policisti kriminalisti, ki so uporabili najmilejša prisilna sredstva glede na obstoječe in znane okoliščine v skladu z veljavnimi predpisi ter pravili stroke. Prav tako ponovno poudarjamo, da so policisti prisilna sredstva odstranili, takoj ko so prenehali pogoji za njihovo uporabo. Prijetje je bilo izvedeno zakonito in strokovno.

Policija ob usmerjanju pristojnega državnega tožilstva intenzivno nadaljuje z vsemi aktivnostmi z namenom sestave in posredovanja kazenske ovadbe na pristojno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj.

Policija je ne glede na aktualno družbeno dogajanje dolžna na podlagi zakonskih pooblastil in dolžnosti ob vsaki zaznavi razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj izvršiti vse potrebne ukrepe, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz, in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka.

Policija to počne tudi v konkretnem primeru in drugih ter zavrača kakršne koli vplive ali politično motiviranost, ki naj bi jo vodili pri izvajanju njenih nalog.