Objavljamo odziv na navedbe Združenja policistov, da policisti, ki so varovali dogodke med predsedovanjem Slovenije Svetu EU, do danes niso dobili plačila. Da te navedbe, ki so jih v zadnjih dneh povzeli tudi nekateri mediji, ne bodo razumljene enostransko, moramo jasno povedati naslednje.

Policistom, ki so varovali dogodke med predsedovanjem Slovenije Svetu EU in so opravljali klasične policijske naloge, so bili v skladu s predpisi v podpis ponujeni dogovori o povečanem obsegu dela. Pri pripravi teh dogovorov so bile upoštevane obremenitve, ki so jim bili policisti izpostavljeni, ter vrsta in količina nalog, ki so jih opravljali. Sporazumi so bili torej pripravljeni na podlagi natančnih podatkov o prispevku in delu posameznega policista. Nekateri policisti so v zvezi s tem dobili tudi delovno uspešnost. Nikakor torej ne drži, da njihovo delo ni cenjeno, kot pravijo v združenju.

Poleg tega so bili dogovori pripravljeni in poslani v podpis tako policistom, ki so bili med varovanjem dogodkov predsedovanja po večkrat na mesec na delo na Brdo napoteni za krajši čas, kot tudi policistom, ki so bili na Brdo napoteni za vseh šest mesecev. A je del teh policistov dogovore vrnil nepodpisane, del policistov pa jih do danes še niti ni vrnil. Ker je podpisan dogovor osnova za izdajo sklepa, na podlagi katerega se izvede izplačilo, je razumljivo, da policisti plačila ne morejo prejeti, dokler dogovora ne podpišejo.