Na gradbišču Hidroelektrarne Blanca so predstavniki policije in enot za zaščito in reševanje na včerajšnji novinarski konferenci predstavili aktivnosti pri iskanju preživelih četrtkove nesreče s čolni.

V soboto zvečer so reševalci na območju pod prelivnimi polji odkrili ponesrečenega, ki ga je reka Sava naplavila ob spremembi rečnih tokov, s katerimi želijo reševalci na najmanj tvegan način najti pogrešane. Njegovo identiteto so svojci potrdili.

V nedeljo zjutraj, okoli 9.30, so opazovalci iz policijskega helikopterja nekaj kilometrov niže od HE Blanca, v bližini Brestanice, v vodi opazili še enega ponesrečenega; ekipe na čolnih pa nekaj minut zatem, približno 200 metrov nižje od HE, še dve. Po opravljenem ogledu so bili odpeljani v zbirni justify v sevniškem gasilskem domu, kjer so svojci potrdili njihovo identiteto. Med njimi sta bila tudi sevniški podžupan in predsednik krajevne skupnosti Blanca.

Zadnjega pogrešanega še iščejo. V noči s petka na soboto so z gradbenimi deli spremenili del rečne struge, v noči z nedelje na ponedeljek pa z zapiranjem in odpiranjem prelivnih polj poskušali doseči spremembe vodnih tokov in umirjanje na določenih mestih, ki jih želijo potapljači še pregledati.

Od 14 ponesrečencev je ena oseba preživela nesrečo, 12 oseb je umrlo, ena je še vedno pogrešana.


Med mrtvimi so:

  • Kristijan Janc, župan občine Sevnica in poslanec v Državnem zboru RS, 
  • Rudolf Dobnik, podžupan občine Sevnica,
  • Bojan Lipovšek, predsednik Krajevne skupnosti Sevnica, 
  • Mihael Metelko, predsednik Krajevne skupnosti Studenec,
  • Bogoslav Peklar, predsednik Krajevne skupnosti Blanca, 
  • Branko Safič, občinski svetnik občine Mokronog-Trebelno.


Pogrešan je še vedno Marjan Kogovšek, predsednik Krajevne skupnosti Boštanj. Vse do sedaj najdene osebe so svojci prepoznali, tako da ni bilo potrebe po analizi DNK za ugotavljanje identitete. Imena ponesrečencev, razen nosilcev javnih funkcij, zaradi varstva osebnih podatkov ne bomo razkrili.

V iskalnih akcijah je do nedelje sodelovalo več kot 121 policistov, kriminalistov in kriminalističnih tehnikov (iz policijskih uprav Krško, Novo mesto, Celje, Ljubljana, Slovenj Gradec), potapljači Specialne enote policije, vodniki službenih psov in Letalska policijska enota s helikopterji.

Zadnje dni prizorišče nesreče obiskujejo svojci ponesrečenih in pogrešanega. V spremstvu policije, civilne zaščite in reševalcev - ob podpori psihologov - so si ogledali ožje mesto nesreče in se vsak na svoj način poslovili. Predstavniki policije in enot za zaščito in reševanje so jim pojasnili dosedanje ukrepe, taktiko delovanje policijskih enot in enot za zaščito in reševanje ter predstavili, kako bodo iskalno akcijo nadaljevali.

Svojce vljudno prosimo, da svoj ogled predhodno najavijo, saj jim bomo tako laže zagotovili kompetentnega sogovornika ali sogovornico. Na območju je še vedno omejeno gibanje oziroma je dovoljeno le v spremstvu.


Naslednja novinarska konferenca regijskega štaba za civilno zaščito bo danes, 7. 7. 2008, ob 13. uri.