Na gradbišču Hidroelektrarne Blanca so predstavniki policije in enot za zaščito in reševanje na današnji novinarski konferenci ob 10. uri predstavili aktivnosti pri iskanju preživelih.

Ena ponesrečenka je preživela, 8 je mrtvih (2 ženski in 6 moških), 5 pa je še vedno pogrešanih in jih še iščejo. V bolnišnice so bile prvi dan prepeljane tri ženske, od tega sta dve umrli.

Med mrtvimi so tudi Kristijan Janc, župan občine Sevnica in poslanec v Državnem zboru RS, Bojan Lipovšek, predsednik Krajevne skupnosti Sevnica, Mihael Metelko, predsednik Krajevne skupnosti Studenec, in Branko Safič, občinski svetnik občine Mokronog-Trebelno.

Med pogrešanimi petimi, ki jih še iščejo, so Rudolf Dobnik, podžupan občine Sevnica, Bogoslav Peklar, predsednik Krajevne skupnosti Blanca, in Marjan Kogovšek, predsednik Krajevne skupnosti Boštanj.

V iskalnih akcijah je sodelovalo več kot 91 policistov in kriminalistov (iz policijskih uprav Krško, Novo mesto, Celje, Ljubljana, Slovenj Gradec), potapljači Specialne enote policije, vodniki službenih psov in Letalska policijska enota s helikopterji.

Trenutno je na ožjem območju dogodka 15 pripadnikov Posebne policijske enote iz Policijske uprave Krško, kriminalistov in kriminalističnih tehnikov iz PU Celje. Skupaj je v tem trenutku v aktivnosti vključenih več kot 30 policistov, kriminalistov in kriminalističnih tehnikov.

Iskalna akcija še poteka, o morebitnih novostih bomo sproti obveščali javnost.

Svojce pogrešanih obvečamo, da jih bo policija v primeru odkritja pogrešanega o tem obvestila. Prepoznave, ki so sestavni del kriminalistično-tehničnih opravil, bodo opravljene v prav zato ustanovljenem zbirnem centru v Gasilskem domu Sevnica, na samem prizorišču nesreče pa ne bomo opravljali prepoznav in tudi ne vabili svojcev na kraj najdbe ponesrečenih. Svojci lahko trenutno stanje iskalne akcije preverijo na PU Krško.


Naslednja novinarska konferenca regijskega štaba za civilno zaščito je predvidena ob 17. uri.