Objavljamo odziv policije v zvezi s protestnim shodom v Sečovljah:

Na območju Sečovelj se je 26. aprila 2008 ob 13. uri začel javni shod, ki je bil v skladu s predpisi priglašen na Policijski postaji Piran (za priglasitev dovoljenje organa ni potrebno). Po podatkih policije se je shoda udeležilo okoli 200 udeležencev, ki so po opravljeni mejni kontroli na mejnem prehodu - kontrolni točki Sečovlje poskušali peš preko mostu prestopiti na levo stran reke Dragonje. Udeležencem je prehod na drugo stran reke ob 14.03 preprečila hrvaška policija, ki je s kordonom policistov zaprla cesto za ves promet.

Ker prehod meje v Republiko Hrvaško ni bil več možen, tudi niso bili izpolnjeni pogoji za gibanje in zadrževanje na območju mejnega prehoda Sečovlje - kontrolne točke, saj je to v skladu z določbami Zakona o nadzoru državne meje dovoljeno le osebam, ki nameravajo prestopiti državno mejo ali so jo že prestopili in se na mejnem prehodu zadržujejo zaradi mejne kontrole. Ker je hrvaška policija onemogočila prehajanje čez mejni prehod, je slovenska policija omejila vstop na mejni prehod - kontrolno točko Sečovlje, ker prestop državne meje ni bil mogoč. Policisti so čezmejni promet usmerili na mejni prehod Dragonja.

V nadaljevanju so udeleženci shoda na območju kontrolne točke nameravali postaviti šotore, vendar so policisti to preprečili, saj postavljanje objektov na območju mejnega prehoda - kontrolne točke ni dovoljeno.

Pri izvajanju policijskih nalog je prišlo do posameznih kršitev javnega reda in miru, saj so se nekateri udeleženci shoda do policistov vedli nedostojno. Kršitve je policija dokumentirala. V aktivnosti v zvezi z javnim shodom je bilo vključenih okoli 80 policistov. Na shodu policija ni zaznala hujših kršitev javnega reda.

O vseh ugotovitvah bo policija obvestila Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Policija je med protestnim shodom ob mejnem prehodu - kontrolni točki Sečovlje izvajala svoje naloge v skladu z zakonskimi pooblastili. Ob tem je slovenska policija dosledno upoštevala dogovore o izogibanju incidentov na spornih območjih, ki sta jih sklenili Republika Slovenija in Republika Hrvaška, pri čemer se upošteva dejansko stanje na dan osamosvojitve Slovenije.