Slovenska policija bo med 15. in 17. aprilom v Ljubljani organizirala srečanje Delovne skupine evropskih strokovnjakov za strelno orožje v EU (European Firearms Experts Working Group - EFE).

Slovensko policijo bosta na zasedanju predstavljala Bruno Blažina in Matjaž Vidic, oba iz Sektorja za organizirani kriminal v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Plenarnega zasedanja se bo udeležilo približno 40 strokovnjakov - predstavnikov držav članic, Europola, Evropske Komisije in pridružene članice EU Hrvaške.

Na sestanku bodo strokovnjaki delovne skupine izmenjali informacije o novih načinih storitve kaznivih dejanj, povezanih z orožjem, in predlagali skupne akcije v evropskem prostoru. Med drugim naj bi države članice letos izvedle tudi skupno akcijo preprečevanja tihotapljenja orožja z območja Zahodnega Balkana v EU. Akcijo naj bi v drugi polovici leta organizirala in koordinirala Francija, ki bo julija prevzela predsedovanje Svetu EU.

Cilj delovne skupine je organizirati skupne kordinirane akcije v EU za boj proti oboroževanju in ilegalni trgovini z orožjem. Pri tem si skupina prizadeva vplivati na spremembe evropske zakonodaje na tem področju ter okrepiti izmenjavo informacij in dobre prakse. Slovenija sodeluje v Delovni skupini evropskih strokovnjakov za strelno orožje že od leta 2000, ko je bila na predlog Avstrije povabljena kot opazovalka in soudeleženka pri skupnem nadzoru nad ilegalnim prometom z orožjem v okviru akcije ARROW.