V okviru skupne operacije agencije Frontex na slovensko-hrvaški meji bo slovensko policijo naslednji teden obiskal direktor agencije Frontex za operativno dejavnost Klaus Rösler.

Ob tej priložnosti bo v petek, 15. maja 2009, ob 12. uri  na Postaji mejne policije Gruškovje (Zgornje Gruškovje 19, 2286 Zgornje Gruškovje) novinarska konferenca, na kateri bomo predstavili vlogo in naloge agencije Frontex (tj. Agencije za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah držav članic Evropske unije), sodelovanje Slovenije v tej agenciji ter izvedbo skupne operacije na schengenski meji s Hrvaško.

Agencija Frontex v sodelovanju s Slovenijo, Madžarsko in Romunijo organizira skupno operacijo Neptun 2009. Drugo fazo skupne operacije, ki se bo začela 13. maja, bo gostila Slovenija, izvajala pa se bo na nekaterih mejnih prehodih na slovensko-hrvaški meji. Tja bo razporejenih 13 policistov iz držav EU, in sicer iz Avstrije, Belgije, Nemčije, Estonije, Španije, Madžarske, Italije, Romunije in Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Na podlagi delovnega dogovora med agencijo Frontex in Republiko Hrvaško bodo na mejnih prehodih v skupni operaciji sodelovali tudi štirje hrvaški policisti. Delo v okviru skupne operacije bo potekalo v kombinaciji slovenskih in vseh gostujočih policistov.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi za mejno področje Marko Gašperlin, načelnik oddelka za sosednje države v Upravi za mejo pri Ravnateljstvu policije na hrvaškem notranjem ministrstvu Gilio Toić Sintić in direktor za operativno dejavnost v Agenciji Frontex Klaus Rösler.

 

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!