Policija je pri preiskovanju suma kaznivega dejanja ravnala v skladu z zakonskimi pooblastili. Objavljamo odziv policije na izjave v medijih, da policija preganja tistega, ki je naznanil kaznivo dejanje:

V zvezi s prijavo Univerzitetnega kliničnega centra o sumu storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, so kriminalisti Policijske uprave Ljubljana v preiskavi ugotovili, da obstaja utemeljen sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic po 244. členu in nevestnega dela v službi po 262. členu Kazenskega zakonika. Zoper dve osebi so podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki je tudi usmerjalo kriminalistično preiskavo oziroma predkazenski postopek.

V skladu s148. členom Zakona o kazenskem postopku mora policija v primeru, če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, ukreniti potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz, in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka.

Če pri preiskovanju kaznivega dejanja policija ugotovi elemente še kakšnega drugega uradno pregonljivega kaznivega dejanja ali elemente kaznivega dejanja drugih oseb, je dolžna ukreniti vse potrebno, kot to določa Zakon o kazenskem postopku.