Objavljamo odziv policije na izjavo rektorjev slovenskih univerz:

Slovenska policija odkriva in preiskuje kazniva dejanja v skladu z zakonskimi pooblastili, ki veljajo v Sloveniji, in zavrača, da bi pri postopku Policijske uprave Maribor pri preiskovanju kaznivega dejanja prišlo do nespoštovanja predpisov.

Policisti Policijske uprave Maribor preiskujejo kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, s pooblastili, ki so določena v Zakonu o kazenskem postopku. Določba 148. člena Zakona o kazenskem postopku pooblašča policijo, da mora, če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja pa uradni dolžnosti, ukreniti vse potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se odkrijejo in zavarujejo sledi kaznivega dejanja in predmeti, ki bi utegnili biti dokaz, in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka. Da bi lahko uspešno izvršila te naloge, sme policija med drugim zahtevati potrebna obvestila od oseb. Policisti lahko tako zbirajo obvestila od občanov tudi na kraju kaznivega dejanja, v njihovem stanovanju, na mestu zaposlitve in podobno.

Policisti imajo pri opravljanju policijskih nalog pravico vstopati v javne prostore, ki so dostopni vsakomur pod enakimi pogoji, za kar ne potrebujejo posebnih dovoljenj oziroma potrdil. Kadar pa policisti preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja, vsa dejanja, vključno z vstopom v tuje prostore, opravljajo v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku.

Iz tega izhaja, da v konkretnem primeru ni šlo za nepooblaščen vstop policista v prostore univerze.

Policija še poudarja, da je dolžna preiskovati uradno pregonljiva kazniva dejanja s pooblastili iz veljavnih predpisov, ki jih je sprejel Državni zbor RS. Zakon o kazenskem postopku je specialni zakon, ki v celoti ureja predkazenski postopek, in kot tak ne more biti omejen z drugimi pravnimi akti.