Vodstvo policije v celoti zavrača izjave ministra za javno upravo Gregorja Viranta, ki jih je konec preteklega tedna izrekel v nekaterih medijih in se nanašajo na delovanje policije, da ni dosegla dobrih oz. pričakovanih rezultatov, ker naj ne bi bili v vodstvu policije pravi ljudje.

Policija je organ v sestavi notranjega ministrstva, zato minister za javno upravo Gregor Virant ni pristojen za ocenjevanje dela slovenske policije, pa tudi navedbe, ki jih je izrekel, so neresnične.

V zadnjih letih je slovenska policija postala uspešna evropska policija, na kar kažejo tudi statistični podatki o njenem delu v obdobju od leta 2005, ki so razvidni iz objavljenih letnih in polletnih poročil. Ti podatki kažejo na porast preiskanosti kaznivih dejanj, stalno pa se tudi povečuje število kaznivih dejanj, ki jih policija sama odkrije. Na uspešnejše delo policije kaže tudi večji obseg obravnavane organizirane in gospodarske kriminalitete, predvsem težjih gospodarskih kaznivih dejanj, ki povzročajo veliko materialno škodo.

V vseh teh letih so se zmanjšala kadrovska nesorazmerja in se povečalo število policistov na terenu. Rezultate dopolnjujejo dobro opravljene naloge, ki jih je slovenska policija opravila v času slovenskega predsedovanja Svetu EU in ob vstopu Slovenije v schengensko območje, s katerim se je varnost državljanov izboljšala, število ilegalnih migracij pa zmanjšalo. Velja izpostaviti tudi naloge slovenske policije pri uvedbi evra, ki jih je opravila uspešno, saj ni bilo izvršenih kaznivih dejanj povezanih s prevozi evrske gotovine.

Vodstvo policije sestavljajo usposobljeni posamezniki z ustrezno izobrazbo in z dolgoletnimi izkušnjami na različnih vodstvenih delovnih mestih znotraj policije. Če bi policijo vodili posamezniki brez ustreznih strokovnih referenc in znanja, potem policija ne bi mogla dosegati tako dobrih rezultatov.

Na koncu pa je potrebno poudariti, da je minister Gregor Virant s plačno reformo zagotovo vplival na poslabšanje zadovoljstva med policisti, saj so se šele s prizadevanjem ministra za notranje zadeve in vodstva policije odpravila plačna nesorazmerja med poklicem policista in drugimi poklici s pooblastili.