Več medijev je včeraj in danes poročalo o ugotovitvah študije Evropskega sveta za varnost v prometu, po kateri je Ljubljana med evropskimi prestolnicami "prometno najbolj nevarno mesto" in da naj bi v letu 2007 umrlo 32 oseb oz. 12,98 oseb na 100.000 prebivalcev.

V zvezi s tem in za celovito obveščenost javnosti želimo pojasniti, da smo se v policiji na takšno stanje v lanskem letu odzvali s takojšnjimi dodatnimi ukrepi, zaradi česar se je prometna varnost v glavnem mestu letos že precej izboljšala.

Tako smo poleg rednih aktivnosti letos še posebno pozornost namenili večkratnim kršiteljem cestnoprometnih predpisov, vožnji pod vplivom alkohola, "cestnim dirkačem" ter agresivnim in objestnim voznikom enoslednih vozil. Izvedli smo številne poostrene nadzore po metodologiji Veriga in Promil, poostrene nadzore s civilnimi vozili, nadzore nad uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov.

V letu 2008 je bilo v takšnih in podobnih akcijah na območju Ljubljane zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržanih že 1040 voznikov, zaseženih pa 163 motornih vozil, od tega 28 enoslednih. Vsi ti ukrepi so bili izvedeni zoper najbolj nevarne kršitelje cestnoprometnih predpisov. Policisti so takšne voznike neposredno izločili iz prometa, drugim udeležencem v prometu pa s tem zagotovili večjo varnost.

Lahko rečemo, da je stanje varnosti v cestnem prometu v letošnjem letu bistveno boljše kot lani: na območju Mestne občine Ljubljana je namreč do današnjega dne v prometnih nesrečah umrlo 15 oseb, kar bi ob podobnem preračunu, kot ga je uporabila že omenjena študija, predstavljalo 5,35 mrtvih na 100.000 prebivalcev.

Ob tej priložnosti vse udeležence v cestnem prometu ponovno pozivamo, naj bodo strpni in odgovorni.