Objavljamo nekatera pojasnila v zvezi z ugotovitvami zadnjega revizijskega poročila Računskega sodišča RS in medijskim poročanjem o problematiki službenih stanovanj v Ministrstvu za notranje zadeve - Policiji.

Obravnavana problematika namreč ni tako pereča, kot je bilo v zadnjem času prikazano v javnosti, oz. si za njeno reševanje aktivno prizadevamo.

Delež nezasedenih stanovanj ni 30-odstotni, kot v paketu za vse tri revidirance navaja računsko sodišče. Število nezasedenih stanovanj smo od zaključka revizije pa do današnjega dne uspeli precej zmanjšati; na razpolago za dodelitev je tako v tem trenutku le še 83 stanovanj oz. 11,52 % vsega stanovanjskega fonda. Od 1. decembra 2007 do danes je bilo prevzetih in vseljenih 47 stanovanj, 32 stanovanj je v postopku dodeljevanja. Pri tem govorimo tudi o stanovanjih, ki jih najemniki med letom vrnejo in kamor se vselijo novi najemniki.

Ob tem je treba pojasniti, da je bilo veliko nezasedenih stanovanj ob južni meji v obdobju vzpostavljanja schengenskega območja namenjenih pokrivanju nastanitvenih potreb naših policistov, ki pa niso bile tolikšne, kot smo prvotno ocenili. Se pa v zadnjem času povečuje interes tudi za najem teh stanovanj. Samo v policijskih upravah, ki mejijo s Hrvaško (PU Krško, Postojna in Novo mesto), je bilo v tem času dodeljenih 27 stanovanj. Zanimanje naših uslužbencev za stanovanja, s katerimi upravljamo, torej ne usiha. Za primerjavo povejmo, da je leta 2005 za dodelitev stanovanja prosilo 117 zaposlenih, v letu 2006 je bilo prosilcev 115 in v letu 2007 104, v devetih mesecih leta 2008 pa je zanje zaprosilo 78 uslužbencev.

Prav tako smo v zadnjem letu intenzivirali obnavljanje službenih stanovanj MNZ - Policije. Od 1. decembra 2007 smo sklenili 49 pogodb za obnovo stanovanj. Obnova dodatnih 23 stanovanj se bo začela predvidoma še ta mesec (takoj po obojestranskem podpisu pogodb), poleg tega pa smo za obnovo še 27 stanovanj začeli s postopkom javnega naročila za izbiro izvajalca. Sočasno izvajamo manjša vzdrževalna dela, ki so nujna za normalno bivanje naših najemnikov.

Problematiko neizterjanih najemnin, na katero je opozorilo računsko sodišče, smo uspeli zmanjšati. Če so ob zaključku revizije naše evidence izkazovale okoli 310 tisoč evrov neizterjanega dolga za najemnine (od 1,7 milijona evrov, ki jih Računsko sodišče navaja za vse tri revidirance skupaj), pa smo od 1. decembra do konca avgusta letos ta dolg uspeli precej zmanjšati, in sicer na približno 30.800 evrov.

Zaradi pomanjkanja stanovanj v nekaterih policijskih upravah smo tudi izkazali interes za proste stanovanjske zmogljivosti drugih ministrstev. Odzvali smo se na primer na informacijo o prostih stanovanjih Ministrstva za obrambo in zaprosili za njihovo dodelitev v naše upravljanje, da bi lahko vanje nastanili delavce policije. Žal pa našega predloga ni bilo možno realizirati, ker so bile te stanovanjske zmogljivosti že predvidene za delavce MORS-a.

Pri iskanju ustreznih rešitev v primerih socialnih stisk naših najemnikov aktivno sodelujemo s Centri za socialno delo in občinami, v katerih imamo svoja stanovanja. Skupaj s tamkajšnjimi župani iščemo rešitve bodisi za socialne težave posameznih najemnikov bodisi glede najema naših prostih stanovanjskih zmogljivosti. Zunanji uporabniki lahko tako za določen čas najamejo naša stanovanja, za katera naši delavci trenutno niso zainteresirani. Na ta način dolgoročno ohranjamo stanovanjski fond za naše delavce, znižujemo stroške vzdrževanja praznih stanovanj in obenem skrbimo za dobro prebivalcev posamezne občine.

Želimo si tudi, da bi rešili problematiko nevpisanih stanovanj v zemljiško knjigo, vendar pa je to zaradi pomanjkljive dokumentacije izredno težko. Vse od petdesetih let prejšnjega stoletja je namreč pravica uporabe državnih stanovanj prehajala z ene institucije na drugo (stanovanjska podjetja, samoupravne stanovanjske skupnosti itd). Prav tako je Republika Slovenija na podlagi Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91 in nadaljnji) postala lastnik družbenih stanovanj, do uporabe katerih so bile upravičene delovne skupnosti državnih organov, organov družbenopolitičnih skupnosti, bivših družbenopolitičnih organizacij itd. Žal pa hkrati s prenosom pravice do uporabe takrat ni bila prenesena tudi dokumentacija, potrebna za vpis teh pravic v zemljiški knjigi.

Vse aktivnosti MNZ - Policije na tem področju so torej usmerjene k povečevanju števila obnovljenih stanovanj oz. izboljševanju bivalnih pogojev v njih, skrajševanju obdobja od dodelitve do dejanske vselitve, zmanjševanju neplačanih obveznosti najemnikov in iskanju rešitev za konkretne socialne stiske naših delavcev.