Generalni direktor policije Jože Romšek bo danes, 1. oktobra, ob 16. uri v veliki sejni sobi Ministrstva za notranje zadeve predstavnikom medijev dal izjavo v zvezi z današnjo odločitvijo Vlade Republike Slovenije, da ga z 8. januarjem 2009 na njegovo željo razreši s položaja.

Na novinarska vprašanja ne bo odgovarjal, njegova izjava bo vsebovala izključno naslednje pojasnilo, ki je bilo medijem danes že poslano:

Jože Romšek bo s položaja generalnega direktorja policije odšel na lastno željo, ker izpolnjuje pogoje za redno upokojitev po splošnih predpisih. Za upokojitev se je odločil že pred časom in o tem obvestil tudi ministra za notranje zadeve. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate bo v skladu z Zakonom o javnih uslužbencih pravočasno razpisal natečaj za izbor novega generalnega direktorja, da bo lahko delo policije nemoteno potekalo in da bo nova ministrica ali minister lahko čim prej izbral(a) novega generalnega direktorja (direktorico) policije.

V času, ko je Jože Romšek vodil slovensko policijo, je ta postala uspešna evropska policija, na kar kažejo tudi statistični podatki o njenem delu v obdobju od leta 2005. Ti podatki kažejo na porast preiskanosti kaznivih dejanj, stalno pa se tudi povečuje število kaznivih dejanj, ki jih policija sama odkrije. Na uspešnejše delo policije kaže tudi večji obseg obravnavane organizirane in gospodarske kriminalitete, predvsem težjih gospodarskih kaznivih dejanj, ki povzročajo veliko materialno škodo. V vseh teh letih so se zmanjšala kadrovska nesorazmerja in se povečalo število policistov na terenu, izboljšala sta se vozni park policije in tehnična opremljenost policistov, zgrajeni so bili novi objekti policijskih postaj. Velja izpostaviti tudi naloge slovenske policije pri uvedbi evra, ki jih je opravila uspešno, saj ni bilo izvršenih kaznivih dejanj, povezanih s prevozi evrske gotovine.

Rezultate dopolnjujejo dobro opravljene naloge ob vstopu Slovenije v schengensko območje, s katerim se je varnost državljanov izboljšala, število ilegalnih migracij pa zmanjšalo. Med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je slovenska policija odigrala eno ključnih vlog pri varovanju številnih dogodkov. Romšek je tudi sam vodil skupino šefov evropskih policij v smislu zagotavljanja čim višje stopnje varnosti za vse državljanke in državljane držav EU, ki je predpogoj za socialni mir in gospodarski napredek.

 

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!