Zaradi napačnih interpretacij glede sodelovanja med finskimi in slovenskimi preiskovalci, ki so bile objavljene v nekaterih medijih, objavljamo odziv policije.

Slovenska policija v zadevi Patria skupaj z državnim tožilstvom nadaljuje s kriminalistično preiskavo, pri čemer izvaja vse potrebne aktivnosti, tudi v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi. Sodelovanje med finskimi in slovenskimi preiskovalci poteka zelo dobro, kar so finski preiskovalci tudi sami večkrat poudarili.

Slovenska policija uradno ni prejela zahteve s strani finskih pravosodnih ali varnostnih organov po aretaciji dveh slovenskih državljanov, saj priporni nalog, ki bi veljal v Sloveniji ali drugih državah članicah Evropske unije, ni bil izdan. To pa seveda ne pomeni, da se o medsebojnih aktivnostih ne obveščamo oziroma da nas finski preiskovalci v tej zadevi niso obvestili, kot so napačno navedli v eni izmed komercialnih televizij. Slovenska policija v tem trenutku zaradi interesa nadaljnjih postopkov ne more obveščati javnosti o posameznih aktivnosti oziroma o kakršnih koli drugih okoliščinah ali ugotovitvah.

Lahko pa povemo, da slovenska policija na podlagi Naloga za aretacijo v odsotnosti, ki ga pozna finska nacionalna zakonodaja, ne more odvzeti prostosti slovenskemu državljanu. Odvzem prostosti je možen na podlagi Evropskega naloga za prijetje in predajo ali mednarodne tiralice.

Evropski priporni nalog za prijetje in predajo lahko v skladu z okvirnim sklepom o implementaciji Evropskega naloga za prijetje in predajo ter Zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU finsko pristojno sodišče posreduje neposredno na pristojno sodišče v Republiko Slovenijo. Skladno s tem nalogom je mogoč odvzem prostosti in tudi predaja lastnih državljanov državi prosilki. Odločitev o predaji oseb je nato v izključni pristojnosti pristojnih pravosodnih organov  Republike Slovenije.

 

Zvočni posnetek izjave predstavnika policije za odnose z javnostmi Leona Kedra (mp3)