V teh dneh, ko se posamezniki, institucije, organizacije trudimo zajeziti širjenje koronavirusa, je v ospredju tudi vprašanje obveznosti delodajalcev, da poskrbijo za varnost in zdravje delavcev. Že 1. marca 2020 se je začela vseevropska kampanja Prednosti prijavljenega dela, ki bo potekala vse do 31. maja 2020. Tej kampanji se je z namenom osveščanja o prednostih prijavljenega dela pridružila tudi Slovenija. V okviru kampanje institucije objavljamo vsebine s področja svojega dela. Tokrat delimo novico Inšpektorata RS za delo, ki v duhu slogana kampanje Pošteno delo, prednost za vse opozarja, da se tematika dela na črno dotika tudi področja zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu.

Campaign posters SI posteno delo5

Kot poudarjajo na Inšpektoratu RS za delo, mora delodajalec zagotoviti varnost in zdravje delavcev pri delu. V ta namen mora izvajati ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev, vključno s preprečevanjem, odpravljanjem in obvladovanjem nevarnosti pri delu, obveščanjem in usposabljanjem delavcev, z ustrezno organiziranostjo in potrebnimi materialnimi sredstvi. Prav tako mora delodajalec upoštevati spreminjajoče se okoliščine ter izvajati take preventivne ukrepe in izbirati take delovne in proizvajalne metode, ki bodo zagotavljale izboljševanje stanja in višjo raven varnosti in zdravja pri delu, ter bodo vključene v vse aktivnosti delodajalca in na vseh organizacijskih ravneh.

Urejen delovnopravni status delavcev vsekakor predstavlja pomemben dejavnik, ki močno vpliva na položaj delavcev in jim daje možnost, da od delodajalca zahtevajo uresničevanje svojih pravic.

Povezane vsebine

Pošteno delo, pošteno ravnanje – varnost in zdravje pri delu

Začenja se vseevropska kampanja Prednosti prijavljenega dela