Letošnjo Informativo je obiskalo več kot 25.000 obiskovalcev iz vse Slovenije. Tudi to leto je največji sejem izobraževanja in poklicev mladim nudil raznolike informacije o izobraževanju doma in v tujini, kot tudi vse o štipendijah, nastanitvah v času izobraževanja, prvi zaposlitvi itd. Obiskovalci so tudi letos lahko spoznali poklic policista in po gneči na razstavnem prostoru policije sodeč je zanimanje za zaposlovanje v Policiji res veliko!

IMG 4667

Točno tri tedne pred uradnimi informativnimi dnevi so mladi na Gospodarskem razstavišču na enem mestu pridobivali informacije o izobraževanjih in poklicih neposredno iz prve roke razstavljavcev, ki so z navdušenjem pomagali vsem znanja in informacij željnih. Vzdušje na Gospodarskem razstavišču je bilo izjemno. Število obiskovalcev se namreč povečuje iz leta v leto. Med obiskovalci prevladujejo dijaki, vsako leto večje pa je tudi število osnovnošolcev kot tudi tistih, ki končujejo študij.

IMG 4558

Od mejnih in prometnih policistov do specialcev - možnosti so številne!

Na Informativi so obiskovalci lahko spoznali različna področja policijskega dela. Poleg splošnih policistov so svoje delo predstavili tudi kriminalisti in kriminalistični tehniki, ki so med drugim pokazali, kako iščejo prstne odtise in druge sledove na kraju zločina. Skupaj z mejnimi policisti pa so lahko odkrivali ponarejene dokumente. 

Vodnik službenega psa in njegov štirinožni pomočnik sta kot po navadi zabavala množice s svojimi vragolijami, obenem pa pokazala, kakšen je vsakdanjik policijskega vodnika in kako koristni so službeni psi pri svojem resnem policijskem delu.

IMG 4524

Oba dneva so obiskovalci lahko spoznavali delo in opremo policijskih specialcev in z njimi poklepetali. Nekateri so se opogumili, si oprtali 12-kilogramski jopič ali celo popolno 20-kilogramsko zaščitno opremo … in naredili lepo število sklec! Bravo!

IMG 5297

Tam so bili tudi prometni policisti, ki so obiskovalcem pokazali, kako lovijo prehitre voznike, jih ustavijo s t. i. stingerjem in preverijo, ali morda vozijo pod vplivom alkohola. Vse to počno zato, da bi bile slovenske ceste varne za vse. Med obiskovalci je bilo kar nekaj mladih, ki so bili prepričani, da najbolje vozijo po kozarčku ali dveh. Ko so preizkusili "pijana očala", ki omogočajo, da trezen občutiš, kako na organizem vpliva prisotnost alkohola v organizmu, so hitro spremenili mišljenje. Številni so se namreč opotekali in s težavo lovili ravnotežje. Ob tem smo se skupaj tudi pošteno zabavali! A vendarle – želimo si, da bi mladi nasvet prometnega policista, da alkohol ne sodi za volan, vzeli resno. Ne nazadnje si želimo, da bi se varno vrnili domov!

Za občasno glasbeno kuliso so v soboto poskrbeli policisti Policijskega orkestra, ki so mlade in tudi njihove starše navduševali s svojim nastopom. Ta dan smo za vse, ki so iskali podrobnejše informacije o možnostih zaposlovanja in izobraževanja v policiji, pripravili tudi dve 45-minutni predavanji, ki sta bili zelo dobro obiskani.

IMG 4705

Si zamudil Informativo? Vabljen na informativni dan v Policijsko akademijo!

Nič hudega, če ste zamudili Informativo, za vas namreč 14. in 15. februarja 2020 pripravljamo informativni dan, ki bo kot običajno v Policijski akademiji v Tacnu!