V Dravogradu je 30. septembra 2010 potekalo redno delovno srečanje predstavnikov varnostnih organov avstrijske Koroške in predstavnikov Policijske uprave Slovenj Gradec.

skupinska

 Udeleženci delovnega srečanja

 

Delegaciji vodstvenih delavcev sosednjih policij sta vodila dr. Jurij Ferme, direktor Policijske uprave Slovenj Gradec, in dr. Michaela Kohlweis, namestnica direktorja varnostne direkcije avstrijske Koroške.

Po pozdravnih govorih vodij delegacij so udeleženci delovnega srečanja predstavili varnostno stanje ob državni meji in problematiko čezmejne kriminalitete. Govorili so tudi o medsebojnem sodelovanju ter organizacijskih in kadrovskih spremembah. Dr. Michaela Kohlweis je v imenu direkcije pohvalila zaposlene v Policijski upravi Slovenj Gradec in se jim zahvalila za odlično delo na področju zatiranja kriminalitete.

V okviru aktualnih operativnih nalog so obravnavali konkretni primer uspešnega čezmejnega zasledovanja. Primer je v praksi potrdil, da se znamo in zmoremo zoperstaviti čezmejnemu kriminalu. K temu sta vsekakor pripomogli tudi dvakrat izvedeni vaji.

Obe strani sta izpostavili dobro sodelovanje na lokalni ravni, ki poteka tudi v obliki mešanih policijskih patrulj. Dogovorili sta se, da z navedeno obliko dela nadaljujeta, odločitve o delovanju mešanih patrulj pa prepustita vodstvu policijskih enot na lokalni ravni.

Ob zaključku srečanja so si bili udeleženci enotni, da so tovrstni sestanki, poleg rednih srečanj vodstev lokalnih policijskih enot z obeh strani meje, odlična priložnost za izmenjavo izkušenj. Varnost prebivalcev obeh držav bomo namreč laže zagotovili, če bomo dobro sodelovali na vseh področjih policijskega dela.