V torek 27. junija 2006 v popoldanskih urah smo po osrednji državni proslavi slovenske policije, na Policijski upravi Slovenj Gradec slovesno praznovali dan slovenske policije in 15. obletnico osamosvojitve Slovenije.

Osrednja regijska proslava je potekala v velikem prireditvenem šotoru neposredno ob zgradbi Postaje mejne policije Holmec.

V uvodnem nagovoru je direktor PU Slovenj Gradec mag. Zlatko Halilovič med drugim dejal: "Po 15. letih smo se zbrali na mestu, kjer je slovenska milica z ramo ob rami, skupaj s pripadniki teritorialne obrambe, bila enega najhujših in najbolj silovitih spopadov v vojni za obrambo neodvisnosti Slovenije. Enoti v zmagi smo izbojevali prvo bitko zoper agresijo jugoslovanske armade. Na tem mestu je padlo pet žrtev maloumja takratne jugoslovanske politike, med njimi miličnika Bojan Štumberger in Željko Ernoič, ki sta dala za samostojno Slovenijo največ, svoji življenji."

Prav ta dan si je slovenska policija izbrala za svoj praznik na kar smo na Koroškem upravičeno ponosni.

Po uvodnem nagovoru direktorja uprave nas je pozdravil župan Občine Prevalje dr. Matic Tasič. Slavnostni govornik je bil generalni direktor policije g. Jože Romšek.

V kulturnem delu programa so sodelovali pevci otroškega in mladinskega pevskega zbora OŠ Franja Goloba s Prevalj, ljudski umetnik in domačin Mitja Šipek z recitalom o Martinu Čedermacu. V programu je sodeloval vedno odlični Orkester slovenske policije s solistom Matjažem Mrakom.

Na prireditvi sta generalni direktor policije g. Jože Romšek in direktor PU Slovenj Gradec mag. Zlatko Halilovič podelila priznanja policije. Znak policije za 10 let dela v policiji so prejeli: Mateja Banko, Barbara Brezovnik, Boštjan Sešelj in Peter Starc. Bronasti znak policije za sodelovanje so prejeli: Irena Pudgar, Ivica Podrzavnik dr. med. in Gerhard Slanitsch. Bronasti ščit policije so prejeli: Miroslav Črešnik, Tomaž Golob, Branko Konc in Boris Plevnik. Srebrni ščit policije sta prejela Danijel Gorišek in Drago Vaupot.

Na proslavi so bile podeljene tudi praktične nagrade likovnega natečaja na temo "POLICIST, MOJ PRIJATELJ", ki ga je v zvezi praznovanja dneva policije v začetku leta 2006, razpisala PU Slovenj Gradec. Na natečaj je prispelo preko 130 likovnih del učencev osnovnih šol z vse Koroške. Nagrade je podelil profesor Karel Pečko, akademski slikar in grafik.

Po proslavi, ki so jo skupaj financirali PU Slovenj Gradec, Policijsko veteransko društvo SEVER za Koroško in Območni policijski sindikat za Koroško, smo v sproščenem prazničnem vzdušju nazdravili in poklepetali pozno v noč ter z upokojenimi policisti in veterani osamosvojitvene vojne na Koroškem, obujali spomine na težke dneve, ki so nas združili in svojstven način  zaznamovali.

 

Fotografski utrinki:

 

060703-DanPolicije01

Udeleženci regijske proslave PU Slovenj Gradec v pozdrav državni himni

 

060703-DanPolicije02

Uvodni nagovor direktorja PU Slovenj Gradec mag. Zlatka Haliloviča

 

060703-DanPolicije03

Pozdravni govor župana Občine Prevalje dr. Matica Tasiča

 

060703-DanPolicije04

Slavnostni govor generalnega direktorja policije g. Jožeta Romška

 

060703-DanPolicije05

Mitja Šipek med recitalom o Martinu Čedermacu

 

060703-DanPolicije06

Nastop otroškega in mladinskega pevskega zbora OŠ Franja Goloba s Prevalj

 

060703-DanPolicije07

Nastop orkestra slovenske policije s solistom Matjažem Mrakom

 

060703-DanPolicije08

Podelitev "Znaka policije za sodelovanje" gospe Ireni Pudgar

 

060703-DanPolicije09

Podelitev "Srebrnega ščita policije" inšpektorju Dragu Vaupotu

 

060703-DanPolicije10

Po proslavi je bilo poskrbljeno za pogostitev in druženje

 

Uredniški odbor