V prvih dneh letošnjega leta 2007 se spomini policistov na Koroškem vracajo k najbolj odmevni upokojitvi na Policijski upravi (PU) Slovenj Gradec v letu 2006. Zadnjega dne v mesecu avgusta 2006 se je namrec upokojil vodja Sektorja uniformirane policije (SUP) PU Slovenj Gradec Rajko MEH, ki si je med dolgoletno zelo uspešno policijsko kariero na Koroškem in v širšem prostoru Slovenije in sosednje Avstrije, pridobil veliko spoštovanje in ugled.

Imenovani je v obdobju od 1. julija 1991 do 31. avgusta 2006 opravljal razlicne zahtevne naloge v policiji, od pomocnika poveljnika v takratni Specialni enoti milice (SE) Ministrstva za notranje zadeve (MNZ), inšpektorja za posebne naloge v Inšpektoratu milice (IM) in inšpektorja v Uradu nacelnika (UN) UNZ Slovenj Gradec ter od 1. januarja 1994 do upokojitve, nacelnika Inšpektorata policije in vodje Sektorja uniformirane policije PU Slovenj Gradec.

Njegovo poklicno ustvarjanje je še posebej zaznamoval njegov izjemen prispevek k osamosvojitvi Republike Slovenije. Do 30. junija 1991 je bil namrec kot visok vojaški castnik zaposlen v takratni JLA. Že v juniju 1990 se je povezal z ožjim krogom takratne vlade in od takrat dalje z njo tajno sodeloval pod tajnim imenom "Pagat". V najtežjih dneh osamosvojitvenih aktivnosti Slovenije je pobegnil iz kasarne Šentvid in se redno zaposlil kot pomocnik poveljnika v takratni SE MNZ. V tem casu je strokovno znanje, ki ga je pridobil pri vodenju ene od najelitnejših enot takratne JLA na obmocju Slovenije, prenašal pripadnike SE MNZ. Novosti pri izvajanju specificnih postopkov pripadnikov SE in Posebne enote milice (PEM), so se pokazale kot izjemno koristne in pomembne v casu osamosvojitvenih aktivnostih ter tudi pri poznejšem opravljanju zahtevnejših in specificnih policijskih nalog.

Navezanost na Koroško pa je kljub zelo uspešnemu delu v SE MNZ nosil v sebi, zato se je s 1. januarjem 1992 zaposlil na takratni Upravi za notranje zadeve (UNZ) Slovenj Gradec. S tem se mu je izpolnila velika želja po vrnitvi v rodno Podgorje pri Slovenj Gradcu, kjer je skupaj z ženo in hcerkama ustvaril topel dom. Po vrnitvi na Koroško si je kot policijski šef in predvsem clovek, ki zna prisluhniti preprostim ljudem, ustvaril visok nivo spoštovanja, ugleda in prepoznavnosti v lokalnem okolju Koroškem in v širšem slovenskem prostoru.

V casu njegove vojaške in policijske kariere je dosegel številne odmevne uspehe ter prejel številna odmevna priznanja in odlikovanja. Med temi ima v njegovem srcu še posebno mesto "castni znak svobode Republike Slovenije".

Zadnje dneve policijske kariere enega najbolj prepoznavnih policistov na Koroškem je mogoce zacutiti iz naslednjih fotografskih utrinkov:

 

070123-Upokojitev01

Zadnji delovni dan za delovno mizo vodje SUP PU Slovenj Gradec

 

070123-Upokojitev02

Skupinski posnetek z vodjo administracije Ireno Kotnik, vodjo OSPN mag. Dušanom
Ferencakom ter inšpektorjema Željkom Kljajicem in Janezom Rotovnikom

 

070123-Upokojitev03

Z leve proti desni mag. Dušan Ferencak (sedanji vodja SUP PU Slovenj Gradec),
mag. Zlatko Halilovic (direktor PU Slovenj Gradec) in Rajko Meh (upokojenec)

 

070123-Upokojitev04

Skupinski posnetek s clani širšega kolegija direktorja PU Slovenj Gradec
pred vadbenim centrom Vic pri Dravogradu

 

Namesto zakljucka: Rajko, lepo je bilo sodelovati s tabo! Želimo ti še veliko zdravih in srecnih let v krogu tvojih najdražjih in prijateljev!

 

Peter Pungartnik, spec.
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE