V petek 22. junija 2007 v popoldanskih urah smo na Koroškem slovesno praznovali dan slovenske policije. Kot je na Koroškem že v navadi osrednje proslave vsako leto organiziramo v drugi občini. Letošnja svečanost je potekala v "modri dvorani" kulturnega doma Občine Vuzenica.

Svečanosti so se ob številnih zaposlenih in prejemnikih priznanj udeležili poveljnik specialne enote slovenske policije mag. Srečko F. Krope, dva bivša predstojnika PU Slovenj Gradec Slavko Kocmut in mag. Zlatko Halilovič, sorodniki žrtev in ranjeni vojne za Slovenijo, župani nekaterih občin na Koroškem, predsednica Okrožnega državnega tožilstva Slovenj Gradec Jelka Štumberger Mlakar ter predstojniki drugih državnih organov in institucij na območju PU Slovenj Gradec. Med gosti je treba omeniti tudi predstavnike policije v sosednji Zvezni deželi Štajerski in sosednji Zvezni deželi Koroški ter med njimi še posebej mag. Josefa Klammingerja, direktorja Varnostne direkcije za Zvezno deželo Štajersko.

V slavnostnem govoru je direktor PU Slovenj Gradec mag. Jurij Ferme med drugim dejal: "Letos praznujemo že 16. obletnico samostojnosti naše lepe države Slovenije. 27. junij, ki je bil izbran za naš dan, Dan slovenske policije, ima veliko žlahtne in državotvorne simbolike, temelje pa ima prav tu na Koroškem, v bojih na Holmecu. Vse nas policiste, policistke in ostale zaposlene ter celo slovensko družbo, mora spominjati na našo zelo pomembno vlogo v času osamosvajanja naše države Slovenije. Vrh tega osamosvajanja je bil spopad z agresorsko JLA. Spopad, v katerem smo pod vodstvom slovenske politike, skupaj s teritorialno obrambo, drugimi oboroženimi ter civilnimi strukturami in ob množični podporiSlovenk in Slovencev, JLA premagali. Našo takratno nalogo smo vestno, hrabro in častno opravili. Na to smo upravičeno ponosni. To da je vojna trajala kratek čas in da v njej ni bilo veliko žrtev, je naš skupen velik slovenski uspeh. Vojna je žal tudi v naših vrstah na Koroškem zahtevala smrtne žrtve, več miličnikov pa je bilo huje ranjenih, kar ne sme biti nikoli pozabljeno ."

Prav ta dan si je slovenska policija izbrala za svoj praznik na kar smo na Koroškem upravičeno ponosni.

Po slavnostnem govoru direktorja uprave je povezovalka programa Barbara Polutnik Brusnik prebrala poslanico generalnega direktorja slovenske policije gospoda Jožeta Romška.

V nadaljevanju nas je pozdravil župan Občine Vuzenica Miran Kus. Med drugi je poudaril pomen krepitve dobrega sodelovanja policije z okoljem in njeno umestitev med temeljne institucije bližajoče se regije Koroške.

V kulturnem delu programa so sodelovali pevci Mladinskega pevskega zbora OŠ Vuzenica, učenci omenjene OŠ so predstavili kratek recital, sodeloval pa je tudi kvartet Orkestra slovenske policije.

Na prireditvi sta poveljnik specialne enote slovenske policije mag. Srečko Feliks Krope in direktor PU Slovenj Gradec mag. Jurij Ferme podelila priznanja policije. Uvodoma je bilo povedano, da sta 20. 7. 2007 na prireditvi v Ljubljani veliki ščit policije z zvezdo prejela upokojenca Rajko Meh in Željko Kljajič. Zlati ščit policije je prejel Marijan Žganec. Srebrni ščit policije je prejel Jožef Verčko. Bronasti ščit policije sta prejela Igor Isak in Mitja Vertačnik. Srebrni znak policije za sodelovanje sta prejela Evgen Janet in Anton Sušec. Podelila sta tudi znake policije za 10, 20 in 30 let dela v policiji.

Na proslavi so bila podeljena tudi posebna priznanja in praktične nagrade likovnega natečaja na temo "POLICIST, MOJ PRIJATELJ", ki ga je v zvezi praznovanja dneva policije v začetku leta 2007, razpisala PU Slovenj Gradec. Na natečaj je prispelo 392 likovnih del učencev osnovnih šol z vse Koroške. Nagrade je podelil profesor Karel Pečko, akademski slikar in grafik.

Po proslavi je bilo pri zgradbi vadbenega centra Vič pri Dravogradu v skupni organizaciji PU Slovenj Gradec in PVD SEVER za Koroško organizirano družabno srečanje. V sproščenem prazničnem vzdušju smo nazdravili in poklepetali pozno v noč ter z upokojenimi policisti in veterani osamosvojitvene vojne na Koroškem, obujali spomine na težke dneve, ki so nas združili in svojstven način zaznamovali.

 

Fotografski utrinki:

070629-DanPolicije01

Udeleženci regijske proslave PU Slovenj Gradec ob dnevu policije

 

070629-DanPolicije02

Slavnostni govor direktorja PU Slovenj Gradec mag. Jurija Fermeta

 

070629-DanPolicije03

Pozdravni govor župana Občine Vuzenica Mirana Kusa

 

070629-DanPolicije04

Nastop otroškega in Mladinskega pevskega zbora OŠ Vuzenica

 

070629-DanPolicije05

Recital učencev OŠ Vuzenica

 

070629-DanPolicije06

Podelitev "Zlatega ščita policije" Marijanu Žgancu

 

070629-DanPolicije07

Priznanje Filipu Mehu za likovno delo "POLICIST, MOJ PRIJATELJ"

070629-DanPolicije08

Pozdravni nagovor profesorja Karla Pečka

 

Fotografije: Boštjan Sešelj, SKP PU Slovenj Gradec

 

Peter Pungartnik, spec.
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE