Potem ko je Mestna občina (MO) Slovenj Gradec policistom Policijske postaje (PP) Slovenj Gradec v maju 2007 podarila dve kolesi, se je pokazala potreba po usposabljanju policistov kolesarjev. Usposabljanje je bilo izvedeno 18. junija 2007.

Teoretični del je bil opravljen v prostorih PP Slovenj Gradec, praktični del pa v okolici vadbenega centra Vič in Dravograda. Udeležili so se ga trije policisti kolesarji PP Slovenj Gradec, in sicer Boris KNEZ, Milan SEDOVNIK in Miha SKARLOVNIK, policist Andrej ŠTINJEK pa se zaradi bolniške odsotnosti usposabljanja ni mogel udeležiti.

Nosilec usposabljanja je bil inštruktor iz Sektorja uniformirane policije (SUP) pri PU Slovenj Gradec Aleksander KOLAR, z nasveti in literaturo pa mu je pomagal inštruktor iz SUP PU Maribor Boris ZAKELŠEK. Inštruktorja sta na začetku usposabljanja v obliki teoretičnih vsebin predstavila pomen psihofizične pripravljenosti in prehrane kolesarja, tipe in zgradbo kolesa (oprema in vzdrževanje), opremo policista kolesarja (oblačila, čevlji, čelada, očala in pripomočki za delo, kot so svetilka, sredstva zvez idr.). Nato je sledil za udeležence najbolj zanimiv, praktični del vožnje s kolesom. Vadili so osnove varne vožnje s kolesom (pravilno zaviranje, padanje in vstajanje).

Zatem so prešli na vadbo praktičnih postopkov policista kolesarja in najprej izvajali klasični postopek ugotavljanja identitete. Praktični del usposabljanja je zajemal tudi vaje v prijetju osebe (pešca ali kolesarja). Policisti so vadili tudi sestop s kolesa med vožnjo in prehod v tek za prijetje bežeče osebe.

Ob koncu je sledila preizkusna kondicijska vožnja po kriterijih predavateljev 40-urnega tečaja IPBMA (International Police Mountain Bike Association), ki jih je v članku Three Mile Time Trial predstavil Bob Ricciardi iz Palm Beach County Sheriffs Office iz Floride v ZDA. Policisti so morali v 12 minutah in 30 sekundah prevoziti razdaljo 4,8 km. Preizkus so uspešno opravili vsi trije policisti kolesarji. S tem so dobili potrditev, da so v odlični kolesarski psihofizični kondiciji.

 

Fotografski utrinki:

070628-Kolesarji01

Z leve proti desni Boris KNEZ, Milan SEDOVNIK in Miha SKRALOVNIK

 

070628-Kolesarji02

Vaja pravilnega zaviranja in vstajanja

 

070628-Kolesarji03

Vožnja s kolesom po različnih podlagah (trava, makadam, gozd)

 

070628-Kolesarji04

Spretnostna vožnja po travi in asfaltu

 

070628-Kolesarji05

Postopek policistov kolesarjev – ugotavljanje identitete

 

070628-Kolesarji06

Postopek ugotavljanja identitete in položaj kolesa

 

070628-Kolesarji07

Prijetje kršitelja z uporabo strokovnega prijema

 

070628-Kolesarji08

Sestop s kolesa med vožnjo in tek

 

070628-Kolesarji09

Obramba pred napadalcem s pomočjo kolesa

 

070628-Kolesarji10

Urjenje postopka prijetja oborožene osebe in vožnja s kolesom s pištolo v roki

 

070628-Kolesarji11

Položaj policista kolesarja za streljanje s pištolo

 

070628-Kolesarji12

Sedež kot pisalna miza

 

070628-Kolesarji13

Hiter tehničen poseg v primeru okvare kolesa

 

070628-Kolesarji14

Uspešno opravljen praktičen preizkus kolesarjev po kriterijih IPBMA

 

Na koncu usposabljanja je sledila analiza in pogovor. Policisti so predstavili svoje izkušnje in težave, obenem pa poudarili, da so jim bile predstavljene vsebine zanimive in jim bodo vsekakor v pomoč pri delu na kolesu. Prav tako so izrazili željo, da bi s tovrstnim usposabljanjem nadaljevali oziroma ga ponovili tudi v prihodnjem letu ali celo prej.

 

Fotografije: Aleksander KOLAR, uni. dipl. prav., inštruktor SUP PU Slovenj Gradec

 

Peter PUNGARTNIK, spec.
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE