Na pobudo zaposlenih na mejnem prehodu Radlje je bilo v petek, 9. novembra 2007, v sklopu ukinjanja notranjih meja EU ob polni vključitvi Republike Slovenije v Schengenski prostor, organizirano poslovilno srečanje policistov in carinikov z obeh strani državne meje.

Družabnega srečanja se je udeležilo okoli 90 policistov in carinikov iz Slovenije in Avstrije, ki so na tem mejnem prehodu že in še bodo opravljali naloge vse do sobote, 22. decembra 2007, ko bo prišlo do ukinitve državne meje.

Po neuradnih podatkih je v zadnjih tridesetih letih na tem prehodu opravljalo delo okoli 140 delavcev policije in carine.

 

071115-Cariniki01

Skupinski posnetek udeležencev srečanja

 

Po sprejemu in spominskem fotografiranju na prostoru med obema stranema mejnega prehoda Radelj je sledilo družabno srečanje v gostišču Ternik. Ob prihodu je zbrane v imenu zaposlenih na tem mejnem prehodu pozdravil policist (bivši carinik) Marijan EPŠEK, nagovorili pa so jih še komandant policijske enote Eibiswald Leo FOLLER, komandir policijske postaje Radlje ob Dravi Milan NOVAK in carinski inšpektor Marijan ŠATUR. Za boljše sporazumevanje je naloge prevajanja opravljal policist Alojz ERŠTE.

Vsi govorniki so poudarili, da je bilo sodelovanje med službami skozi vsa leta dobro, v zadnjih letih celo vzorno, in da bo ukinitev policijskih enot z obeh strani meje vsaj na začetku predstavljala določene ovire v sodelovanju. V zadnjih dveh letih so namreč policisti z obeh strani državne meje opravljali delo v isti stavbi in skupaj uporabljali Schengenski informacijski sistem. Ne glede na prerazporeditve kadra v druge enote pa so bili skupnega mnenja, da v smislu ohranjanja prijateljstva tovrstna srečanja postanejo tradicionalna.

 

Fotografija: Anka HOLCMAN

Peter PUNGARTNIK, spec.
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE